Stroke: a passzív dohányos is megszívhatja

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Senki nem szereti a passzív dohányzást: kellemetlen, büdös és a nemdohányzók esetében is jelentősen növeli a szívkoszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Egy most megjelent amerikai tanulmány bizonyítja, hogy a nemdohányzók esetében is jelentősen nő a stroke kockázata, ha dohányfüstös környezetben élnek.

A passzív dohányzás ártalmainak leginkább a dohányzók házastársai vannak kitéve, ahol a dohányfüsttel teli környezet mintegy 42 százalékkal növeli a nemdohányzó házastárs stroke-os kockázatát, még abban az esetben is, ha az korábban sosem dohányzott. Ha az illető már leszokott, ám korábban ugyanúgy dohányzott, mint jelenleg házastársa, a kockázat a betegség kialakulására 72 százalék az egyáltalán nemdohányzó házasságban élőkhöz képest.

A dohányzó házastárs mellett élés kockázatának vizsgálatához több mint 16 000 ember életét követték nyomon, átlagosan kilenc éven keresztül, különös tekintettel a dohányos házastárs nemdohányzó partnerét ért stroke-os megbetegedéseket illetően. A résztvevők mind 50 év felettiek voltak a vizsgált időszak kezdetekor.

Miután fény derült a stroke magas kockázati arányára a dohányos partnerrel való együttélés esetén, a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a leszokás a dohányzókkal egy háztartásban élők mindegyikének az egészségére jelentős pozitív hatással van. S ugyan ki az, aki kockáztatni akarná szerettei egészségét??

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: MedHeadlines)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.