Az elektromos cigaretta súlyosan károsíthatja a tüdőt

MTI
megjelent:

Az elektromos cigaretta párájában lévő anyagok súlyosan károsíthatják a tüdőt - figyelmeztetnek brit szakemberek.

Az elektronikus cigaretta is veszélyes az egészségre

Az elektronikus cigaretta egy olyan, viszonylag új termék a világpiacon, melynek valós egészséghatásáról egyelőre kevés információval rendelkezünk. Az eddig végzett vizsgálatok eredményei azonban rémisztőek. A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Az e-cigaretta veszélyezteti azok egészségét is, akik nem használnak elektronikus cigarettát, csak a mások által kifújt párát lélegzik be. Az elektronikus cigaretta is veszélyes az egészségre>>

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Andrew Higham szerint az e-cigaretta párája formaldehidet és akroleint tartalmaz - akárcsak a hagyományos cigaretta -, amelynek belélegzése hosszú távon nagyon ártalmas lehet.

Higham azt vizsgálta, hogy az e-cigaretta kifújt gőzének való kitettség milyen hatással van az emberi fehérvérsejtekre. A szakember tíz nem dohányos embertől vett fehérvérsejteken tesztelt három elektromos-cigaretta márkát - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A Respiratory Research című folyóiratban közölt eredmények szerint az e-cigaretta gőzének való kitettség hatására fokozódott az immunrendszer részét képező neutrofil elnevezésű fehérvérsejtek aktivitása, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a hagyományos cigaretta füstjének jelenlétében megfigyelték.

Ez a reakció egyébként a dohányzóknál gyakori - légszomjhoz, köhögéshez és ismétlődő tüdőfertőzéshez vezető - krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik jellemzője.

Nagy-Britanniában a becslések szerint három millióan használnak elektromos cigarettát. Az eszközt gyakran a hagyományos cigaretták káros hatásainak elkerülése érdekében alkalmazzák.

Egymás után születnek azonban olyan eredmények, amelyek megkérdőjelezik az e-cigi biztonságosságát. Higham szerint a mostani kutatás egyértelműen kimutatta, hogy ezeknek az eszközöknek a hosszú távú használata a tüdőkárosodás kockázatával jár együtt.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.