Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányzásról leszoktató módszert

MTI
megjelent:

Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányosoknak azt a stratégiát, amely jobb eséllyel szoktatja le őket - írták amerikai tudósok.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a leszokást megkísérlők akár 60 százaléka is újrakezdi a dohányzást már az első héten - tudósított a BBC hírportálja a brit Lancet Respiratory Medicine című szaklapban megjelent kutatásról.

A nikotin egyike a cigarettában található, legerősebb függőséget okozó szereknek. Amikor szervezetükben csökken az anyag mennyisége, a dohányosok sóvárognak az újabb adag után, ez arra készteti őket, hogy újra rágyújtsanak.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói mintegy 1240 önkéntest toboroztak, akik különböző leszoktató programokban vettek részt. Vérvizsgálattal megállapították, hogy a nikotin lassú vagy normális ütemben bomlik-e le a szervezetükben.

A résztvevők más-más kezelést kaptak: volt, aki nikotintapaszt, más egy vareniklin nevű hatóanyagot, a harmadik csoport hatóanyag nélküli tablettát, vagyis placebót.

A vareniklin vényre kapható, nem nikotinalapú szer. Az orvos, aki felírja, összeveti a szer lehetséges mellékhatásait - melyek közt a depresszió és az öngyilkosság kockázata is szerepel - a dohányzás folytatásának ártalmaival.

A kutatók azt állapították meg, hogy azok, akiknek a szervezete normális ütemben bontotta le a nikotint, jobb eséllyel szoktak le a dohányzásról a vareniklinnel, mint nikotinpótló tapasszal.

Azok az önkéntesek azonban, akiknél a nikotin lassabban bomlott le, mindegyik módszerrel hasonló arányban jártak sikerrel, de a vareniklin használatakor több mellékhatásról számoltak be.

"Akik normális ütemben bontják le a nikotint, azoknak a tapasz kevesebb segítséget nyújthat, de kétszer akkora sikerrel szokhatnak le a tablettával. A népesség egyharmadának, mely lassabban bontja a nikotint, a tapasz lehet hasznára" - magyarázta Caryn Lerman, a kutatás egyik vezetője.

A nikotin lebomlását mérő vérvizsgálatot jelenleg kutatók alkalmazzák, de szélesebb körű használatra is könnyen át lehetne alakítani.

(MTI; Forrás: BBC News)

A leszokás módszerei

A dohányosok, akár hiszik, akár nem, nikotinfüggőségben szenvednek. A dohányzás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget, rövidítik meg az illető életét. Dohányzás: A leszokás módszerei>>

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.