• Rákkeltő anyagokat mutatott ki az e-cigarettában egy japán kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

    A világon egyre népszerűbb elektromos eszköz úgy működik, hogy felmelegíti a speciális, nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, ám a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül.

    Hirdetések

    A japán egészségügyi minisztérium megbízásából dolgozó kutatók egyebek mellett formaldehidet és acetaldehidet találtak egyes e-cigaretták gőzében - tudósított a The Daily Mail online kiadása.

    A többek között szigetelő anyagokban, bútorok ragasztóiban található formaldehid sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen mint a hagyományos cigarettafüstben. "Egy bizonyos márkájú e-cigaretta gőzében több mint tízszer annyi formaldehidet találtunk, mint egy hagyományos cigaretta füstjében. Ennek szintje azonban a vizsgált öt márkánál és az egyes márkák tesztjei közben is változott" - mondta Kunugita Naoki, a kutatás vezetője, a japán Nemzeti Közegészségügyi Intézet kutatócsoportjának vezetője. Különösen akkor tűnt magasnak a káros anyagok mennyisége, ha a fűtőszál túlmelegedett - tette hozzá.

    Sporteszközök

    A kutatócsoport, amely a tanulmányt csütörtökön adta át a japán egészségügyi tárcának, öt meg nem nevezett márkájú e-cigaretta patronjait vizsgálta. A tesztekhez olyan gépet használtak, mely egy-egy patront alkalmanként 15 beszívással, tíz sorozatban próbált ki, köztük szüneteket tartottak.

    Volt olyan márka, aminél a tíz alkalomból kilencszer volt a formaldehid szintje több mint tízszerese a hagyományos cigarettafüstnek. Egy másik márkánál is előfordult hasonlóan magas koncentráció, de nem ilyen gyakran. Kunugita elmondta: kutatásuk alapján az e-cigaretta nem olyan ártalmatlan termék, ahogy sokan feltételezik. Sok más országhoz hasonlóan Japánban sem szabályozzák a nikotinmentes e-cigaretták használatát.

    A nikotintartalmúakra az ország gyógyszertörvényei vonatkoznak, bár az interneten könnyen beszerezhetők. A minisztérium képviselője elmondta: az e-cigaretta egészen más, mint a hagyományos dohány, ezért a kormány tanulmányozza a lehetséges egészségügyi kockázatait, hogy dönthessen a szabályozásáról.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Augusztusban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arra szólította fel a kormányokat, hogy tiltsák meg az e-cigaretták kiskorúaknak való eladását. Arra is figyelmeztetett, hogy ezek az elektromos eszközök "komolyan veszélyeztetik" a fiatalokat és a megszületendő magzatokat.

    Annak ellenére, hogy egyelőre kevés az elektromos cigaretta hatását vizsgáló tudományos eredmény, a WHO szerint elengedő bizonyíték gyűlt össze, hogy "figyelmeztessék a gyermekeket, a fiatalokat, a várandós és fogamzóképes korú nőket" arra, hogy a nikotin hosszú távon károsan hathat a magzati és fiatalkori agyfejlődésre. Az ENSZ egészségügyi testülete szerint az e-cigarettát ki kellene tiltani a középületekből.

    Az e-cigaretta támogatói azt mondják: az eszköz biztonságosabb alternatívája a hagyományos dohánynak, melynek mérgező vegyi anyagai rákot, szívbetegséget és agyvérzést okozhatnak. Ellenzői azzal érvelnek: az e-cigaretta csak néhány éve használatos, nem tudni még, hogyan hat az egészségre hosszú távon.

    Az e-cigaretta gyors térhódításár jelzi, hogy november közepén a "vape", vagyis az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése lett az év szava az oxfordi angol szótárban.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    Az otthon veszélyei: azbeszt

    Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó- és középületekben is jelen van a mai napig a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, az azbeszt. Mit kell tudni az azbesztről, hogyan szabaduljunk meg tőle?

    Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

    A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet.

    Változások éve: mire számíthatunk jövőre az egészségügyben?

    2016-tól központi adatbázisba kerülnek a betegek adatai, úgynevezett e-kártyával megyünk majd az orvoshoz, a taj-számunk is ezen lesz. Kibővül egy eddig feledésbe merült elemmel a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA