• A dohányosok egynegyede érzi úgy, hatással lesz rá a trafiktörvény

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legtöbben (13%) a vásárlások számának csökkenése miatt gondolják azt, hogy várhatóan csökkentik az elszívott cigaretta mennyiségét – derül ki a Szinapszis Kft. dohányosok megkérdezésével készített kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett.

    A válaszadó dohányosok közel 38%-ára egyáltalán nem, egyötödükre (21%) inkább nem lesz hatással a törvény. Nemek tekintetében nincs különbség, míg életkor alapján főként a fiatalabbak érzik úgy, megváltoznak a jövőben dohányzási szokásaik.

    Hirdetések

    A cigarettázók 13%-a gondolja úgy, hogy a törvény hatására ritkábban vásárol majd cigarettát, így kevesebb cigit fog szívni. Mintegy 5%-uk ugyancsak kevesebbszer jár várhatóan a kijelölt értékesítési helyeken, de akkor egyszerre nagyobb mennyiséget szerez be, vagyis az összességében elszívott cigaretta mennyiségére ez nem lesz hatással. Megint mások a töltős/sodrós cigire térnek át a korlátozások eredményeként.

    Az elmúlt két évben érezhetően nőtt a havi cigarettaköltés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Szinapszis Kft. 2013 májusában végzett felmérése alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17.800 forintot költenek cigarettára, 60%-uk legalább 10 ezer forintot áldoz káros szenvedélyére. Az aktuálisan becsült összeg közel 2.000 forinttal magasabb, mint a 2011-ben mért eredmény – és ezt maguk a válaszadók is visszajelzik. A megkérdezettek körülbelül harmada némileg (35%), több mint negyedük jelentősen (28%) többet költ cigarettára, mint egy-két évvel korábban, és szinte kivétel nélkül mindegyiküknél a dohányáruk drágulása okozta a terhek növekedését.

    16% esetében nem változott a kiadás, míg közel 20% költ kevesebbet. (A kiadást mérséklők 50%-a az elszívott mennyiség csökkentésével érte ezt el, míg egyharmaduk a dobozos cigiről a töltős vagy sodrós cigire váltott.)

    Érdekesség, hogy a dohányosok közel 50%-ának érezhetően megterhelő összeget jelent a havonta kifizetett összeg, nem meglepő módon főként az alacsonyabb jövedelműek számára.

    Leszokás okostelefon segítségével

    A cigarettázással járó magas kiadások és a mostani szigorítás hatására emelkedhet a lakosság körében a „leszokási kedv”. Jó hír, hogy e káros szenvedélyről való lemondást ma már okostelefonunk is támogathatja. Magyarországon a „Kell a dohány” nevű applikációt 2013. januári bevezetése óta eddig közel 7.300-an töltötték le, és a felhasználók saját bevallásuk alapján több mint 17 millió szál cigarettát nem szívtak el részben ennek segítségével.

    A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: http://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

    A kutatásról


    A kutatás online kérdőíves módszerrel 2013 májusában zajlott, összesen 677 dohányos részvételével. A válaszadók 46%-a férfi, 54%-a nő volt, életkor alapján 43%-uk legfeljebb 35 éves, 30%-uk 36-55 év közötti lakos, míg 23%-uk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, míg végzettség alapján döntően legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, jövedelmük átlagos

    (Szinapszis Kft.)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA