Új, veszélyes szerek a drogpiacon

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet riasztást adott ki, hiszen a nagy koncentrációjú tudatmódosító akár halálos is lehet.

Fürdősóként árulják az interneten az egyik olyan szert, amit a napokban tiltottak be a hatóságok másik három, úgynevezett biofűvel együtt. De nem csak a teafűre hasonlító tudatmódosítók okoztak problémát a hatóságoknak, nagy tisztaságú amfetamin, valamint úgynevezett PMMA-hatóanyagú kábítószer is megjelent a hazai feketepiacon.

A hatóság szakemberei az elmúlt két hónapban több esetben találkoztak tiszta amfetaminnal, ami fogyasztói adagokban kiszerelve került a piacra. Ez nem a szokásos elfordulási formája ennek a drogfajtának, azt általában jelentősen felhígítják akár 10-20 százalékos koncentrációra is.

Biofű: gyógyszergyárakból a feketepiacra

A biofüvek nagyon speciális szerek, tulajdonképpen gyógyszergyárakban kikísérletezett vegyszerekkel átitatott füveket, teákat jelentenek. Ezek cannabis származékok, s az agy endokannabinoid rendszerében hatnak, tudatmódosító hatásúak.

A cannabis

Több, mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz a cannabis. 1937-ig legális forgalomban volt, mint idegnyugtató szer. Ma is vita tárgya, hogy alkalmazható-e gyógyászati céllal, elsősorban rákos betegek fájdalomcsillapítására, kemoterápiás mellékhatások csökkentésére illetve glaucomás betegeknél a szemnyomás csökkentésére lehet alkalmas. Drogok és veszélyeik: a cannabis

Régóta ismert, hogy a THC, vagyis a cannabis hatóanyaga igen jó fájdalomcsillapító (mindenki agya termel endokannabinoidokat, az indiai kender hatóanyagához hasonlóan ható molekulákat), jelenleg a világban számtalan kísérlet van arra, hogy az ebből a családból származó hatóanyagokat a gyógyításban is használni lehessen. Ehhez az kell, hogy hozzászokás és hallucinogén hatásoktól mentesen tudjon hatni. A jelenleg használt non-szteriod fájdalomcsillapítóknak ugyanis számtalan mellékhatása ismert – magyarázta dr. Funk Sándor, addiktológus.

A most megjelent – talán gyógyszergyárakból ellopott, vagy illegális laboratóriumokban kikísérletezett – szerek azonban egyáltalán nem fájdalomcsillapításra szolgálnak. A cannabisnál sokkal erősebbek, és minőségileg más hatást okoznak. – Intenzíven hatnak a pszichére, így a használó még beszámíthatatlanabb lesz. Irracionális jókedv, gátlástalanság, önmagukkal való elégedettség jellemző rájuk, valamint az, hogy olyan képességeket tulajdonítanak maguknak, amivel nem rendelkeznek, például, hogy tudnak repülni. A túlzott jókedv miatt aztán sokan ezt ki is próbálják – folytatta a szakértő.

Jelenleg egyébként naponta legalább három új szer jelenik meg a feketepiacon. Az újonnan megjelent hatóanyagok jelentős része a C-lista (tiltólista) hatálya alá esik, de előfordul néhány új – korábban a designer drogokban nem alkalmazott – szerkezeti részt tartalmazó vegyület is. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet jelentése szerint ezek jellemzően növényi törmelékekre felvitt, szintetikus kannabinoid.

Az amfetamin energiát ad

Az amfetamin egy alapvegyület, Japánból származó molekula. Katonákon alkalmazták, akik ettől agresszívebbek lettek, s a tűrőképességük is nőtt. Kizárja a mérlegelést, használója mindenhatónak, erősnek érzi magát egy eufóriaszerű állapotban, miközben a pulzusa és a vérnyomása is megemelkedik. Általában hígítva árulják por vagy tabletta formájában, ilyen töménységben keringési problémákat, infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat – figyelmeztetett Funk Sándor.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.