• Játékfüggőség: mivel töltsük ki az űrt?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Mint általában a szenvedélybetegségeknél, itt is nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a tünete helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást.

    A parlament döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését. A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol – így például a vendéglátóhelyeken – nem lehetnek játékgépek.

    Hirdetések

     

    Mikor betegség?

    A nulláról kellett kezdenie

    Zoltán 3 éve tiszta, azaz már nem szerencsejátékozik, a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) tagja. Éppen tegnap ment el egy játékterem előtt, villogtak a megnyerhető pénzösszegek, de nem érdekelte. Azelőtt egész nap stresszes volt, számolta a pénzét, rosszul aludt el, ha pedig végre álomra hajtotta a fejét, alig lehetett kirobbantani az ágyból. Sokat cigarettázott és kávézott, fűnek-fának tartozott pénzzel, a mai napig van adóssága, azon dolgozik, hogy minél hamarabb törlessze. Azt mondja, rendszeresen jár gyűlésekre, amely egy-egy órát vesz el az életéből. Volt olyan időszak, hogy már 1,5 órával korábban ott volt a találkozón, nehogy betérjen egy játékterembe és ott ragadjon. Akaraterő vagy gyengeség? Kérdezi Zoltán, aki újjászületett, rálépett a helyes és ajánlott útra, a nulláról kezdte. Folyamatosan részt vesz a felépülési programban, amely főként csoportos foglalkozásokat jelent. Nem kötelező részt venni a programban, aki azonban nem tartja be az ajánlásokat, a következményeket is vállalnia kell.

    Ez is súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához pedig speciális terápia szükséges – mondta dr. Németh Attila pszichiáter.

    Tari Annamária klinikai szakpszichológus munkájában kiemelte, hogy aki már beteg, az a játékért bármit képes feláldozni. Bármilyen összeget, akár egy öröklakást is eljátszanak, az adósságok mértéke sosem számít. A betegség kialakulása azt jelenti, hogy „rátalál” erre a megoldásra, tehát a játék lesz az érzelmek és öröm forrása, és kóros kapcsolata alakul ki vele, amiben képtelen az elszakadásra. Fontos megértenünk, hogy ez valóban betegség, tehát a racionális érvek és magyarázatok nem találnak megértésre.

    Mit okozhat?

    A minisztérium indoklása szerint a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben.

    Dr. Csáky Lilla iskolaorvos kérdésünkre elmondta, hogy a játékfüggőt a mentális zavarok mellett olyan problémák is befolyásolhatják, mint a mozgáshiány, az ebből származható mozgásszervi panaszok, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásai. Ezek ugyanis "együtt járnak".

    Hatékony lehet a tiltás?

    Az előterjesztő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a játéktermek üzemeltetésének tilalmával jelentősen csökken majd a szerencsejáték kedvezőtlen hatásait elszenvedők köre.

    A nyerőgépek számának korlátozása hatékony módszer lehet, hogy megelőzzék a Magyarországon egyre súlyosbodó problémát jelentő játékszenvedély terjedését, és a szenvedélybetegek gyógyulását is nagyban segítené – véli dr. Németh Attila pszichiáter.

    Játék a számokkal?

    A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. A változás megtizedelte a pénznyerő automatákat: számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján szeptember 30-án 472 darab I. kategóriájú játékterem és 5 222 - vendéglőben, italboltban üzemelő - II. kategóriájú játékterem rendelkezett érvényes engedéllyel. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) szerint a ténylegesen adót fizető gépek száma nem lehet több négyezernél.
    (WEBBeteg, MTI, VG)

    Krémer Balázs szociológus úgy véli: amennyiben a szabályos, normáknak megfelelő utakon az emberek nem látnak kiutat a rossz helyzetükből, akkor nem érdeklik őket a normák, a szabályok, de még a racionális megfontolások sem. Lesz, aki másik játékot fog keresni (és talál is), ott van ugyanis a lottó vagy a kártya, és lesz, aki azt mondja, nem adja fel a játékgépezést és megtalálja majd a módját, hogy folytatni tudja szenvedélyét.

    Kórházi terápia hetekig

    A kórfolyamatok gyógyításában fontos szerepet kap a pszichoterápia. Fokozott odafigyelést igényel a kezelést vállaló beteg, ha a szenvedélye a napi tevékenységének, családi, társas és munkahelyi tevékenységének rovására megy.

    A Minnesota-modellt az ötvenes években, az Egyesült Államokban alkalmazták először alkohol- és kábítószerfüggő szenvedélybetegek kezelésére, majd a viselkedési addikciók, így a játékszenvedély esetében is használták. Nálunk a Nyírő Gyula Kórházban kezdtük el alkalmazni a módszert - mondta dr. Csorba Csilla pszichiáter, aki 3 éve a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Pszichiátriáján is ezzel a modellel dolgozik.

    A komplex kezelés két hónapig tart, egész napos elfoglaltsággal jár, a kórházban élő betegek az első 4 hétben ki sem mehetnek az intézményből. Szorosan kapcsolódik a modellhez a Névtelen szerencsejátékosok (GA) 12 lépcsős programja. Emellett a hétköznapi helyzetekről is beszélgetnek a szakemberekkel, előadásokon a szenvedélybetegségekről hallanak információkat, egyéni és csoportos feladatokat kapnak, majd ezután következik egy vizsga. Amennyiben jól teljesítenek, jön a következő nagy lépés: már kimehetnek a kórházból, alkalmanként hazamehetnek, eljárhatnak a GA külső gyűléseire.

    Az alkoholizmus sok esetben játékszenvedéllyel társul, a Minnesota-modell így mindkét területen felhasználható, nagyon kevés betegnél volt egyedüli probléma a játékszenvedély, egy esetről tudok az elmúlt három évben - mondja dr. Csorba Csilla.

    Gyógyszer csak a megvonási időszakban

    Általában a betegek a játékmegvonás után érkeznek hozzánk, így gyógyszert még kapnak, de, ha lehet - és ez legtöbbször megvalósítható -, gyógyszermentesen mennek már ki a kórházból. A kísérő tünetek, mint például a hangulatzavar, alvászavar, szorongás vagy a nyugtalanság idővel visszahúzódik.

    A cél felszabadítani a betegek belső erőforrásait a játékszenvedély leküzdésére - magyarázza a pszichiáter, aki úgy véli: a mostani változás a fiatal generáció esetében lehet hasznos, elrettentő, de ők majd az online játékokat keresik.

    Tari Annamária úgy véli: nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a játékgépezés helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást, mivel tölti ki az űrt.

    Gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az igazságügyi szakértői munka során két kiemelt szenvedélybetegség létezik: az alkoholizmus és a drogfüggőség. Ha meg is állapítanánk, hogy valaki játékszenvedélyben szenved, az akkor sem volna korlátozó tényező. Dr. Kristóf Andrea igazságügyi elmeorvos-szakértő elmondta azt is, hogy a gondnokság alá helyezési ügyekben figyelembe kell vennie a szakértőnek a játékszenvedély meglétét, így a játékfüggőség is lehet gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség (például a vizsgált személy csak a jövedelme 50 százalékával rendelkezhet, hogy ne tudja elverni az egészet).

    (WEBBeteg-Tóth András)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Az alkoholizmus kezelése: Terápiás...

    Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális...

    Az alkoholfüggőség gyógyszeres kezelése

    Az alkoholizmus kezelésére ma már számos lehetőség van. A függőség leküzdésének első és legfontosabb lépése, hogy a páciens...

    Hogyan alakul ki a szenvedélybetegség?

    A szenvedélybetegség kialakulásának számos oka van. Az addikciók (hozzászokás) szempontjából minden, a személyiség harmonikus...

    Függőségek - Mikor van baj? Mit lehet...

    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk...

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem...

    Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

    Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a...

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást...

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA