• Életveszélyes a Gina - Egy debreceni fiatal halt meg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jó állapotban van, és csütörtökön elhagyhatja a kórházat az a fiatal férfi, akit életveszélyes állapotba került szerdán Debrecenben, miután két társával a GHB, más néven Gina tudatmódosító szerből fogyasztott - mondta el Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum II. számú belgyógyászati klinikájának igazgatója az MTI érdeklődésére.

    A professzor ismertetése szerint szerda hajnalban légzési problémákkal szállították be a klinikára a huszonéves fiatalt, miután a mentők újraélesztették. Azonnal lélegeztetőgépre tették, és megkezdték a szervezetében lévő méreganyag gyógyszeres eltávolítását. A kábítószeren kívül a férfi alkoholt is fogyasztott. "Dél körül az állapota meredeken javulni kezdett, hatalmas szerencséje volt" - emelte ki Boda Zoltán. Mint mondta, csütörtökön a férfi elhagyhatja a kórházat, de a rendőrség fogja elvinni.

    Hirdetések

    Drogok és hatásaik


    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
    Tudjon meg többet a drogokról és hatásaikról a WEBBetegen!

    A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. Szerda hajnalban Debrecenben egy Gyergyó utcai panellakásban hárman fogyasztottak a Gina nevű szerből. Az egyik fiatal férfi a helyszínen meghalt, egy társát újra kellett éleszteni, míg a harmadik fiatalt szintén életveszélyes állapotban találták meg. Utóbbit már szerdán kiengedték a klinikáról.

    GHB

    A GHB többnyire folyékony formában fogyasztott, mesterségesen előállított partidrog. Részben más drogok hatásának erősítése céljából fogyasztják. Ópiátokkal és alkohollal keverve légzésbénulást és halált okoz.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A GHB a GABA nevű neurotranszmiterrel rokon, ami a szervezet boldogsághormonját, a dopamint szabályozza. Hatása erősen dózisfüggő, és más drogok is befolyásolják. Kisebb mennyiségben (0,75-1,5g) növeli a libidót, eufórikus hangulatot idéz elő. Nagyobb mennyiségben (2,5 g-ig) álmosságot okoz, és (2,5g fölött) kómaszerű mély alváshoz vezet. Mellékhatásként szédülés, hányinger, hányás, hypotónia, légszomj, zavarodottság, görcsök léphetnek fel. Hatása 20 perctől akár három óráig is tarthat.

    (MTI/WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A mefedron

    A mefedron (mephedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

    Drogok és veszélyeik: a kokain

    A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

    Drogok és veszélyeik: az LSD

    Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

    Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

    A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

    Drogok és veszélyeik: a speed

    A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

    Kockáztatja az egészségét az, aki modafinil hatóanyagú gyógyszerrel igyekszik fokozni teljesítményét!

    Az utóbbi időben több olyan internetes írás látott napvilágot, amelyek a tanulás, a koncentráció fokozására használt, a lakosság által leginkább okosdrog néven ismert modafinil hatóanyagú gyógyszerekkel foglalkoztak, esetenként azokat népszerűsítették. A cikkek hatására megnőtt e készítmények illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil hatóanyagú gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA