A dohányzás alsó végtagi érszűkületet okozhat

MTI
megjelent:

A dohányzás egyik súlyos következménye, az alsó végtagi érszűkület gyakran akár mindkét láb elvesztéséhez vezethet. Egy új amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy a betegség nőkben korábban jelentkezik, mint a férfiakban.

A betegség kezdetén a lábszárban csak erős megterhelésre, futásra jelentkezik a fájdalom, később ez mind kisebb mozgásra megjelenik, a beteg sántikálni kezd, ha gyalogol, majd megállva a panasz egy idő után megszűnik.

Az amerikai Women's Health Study a nők szív- és érrendszeri betegségeit tanulmányozza több évtizede. A kutatásban több mint 40 ezer, önként jelentkező nő vesz részt. A tanulmányban 45 évesnél idősebb, egészséges nőket vizsgálnak részletesen, többek között életmódjukat, táplálkozásukat.

Jelentősen növekszik az érszűkület kialakulásának kockázata

Aruna D. Pradhan és munkacsoportja 39 825 nő csaknem 13 évnyi vizsgálati eredményeiről számolt be. A nőket a dohányzási szokások szerint a soha nem dohányzók, a cigarettáról leszokottak, a napi 15 cigarettánál kevesebbet, illetve annál többet fogyasztók csoportjaiba sorolták, és ezeket az érszűkület kialakulásának adataival vetették össze.

Az erős dohányosok között az alsó végtagi érszűkület többszörösére növekedett a nem dohányzókhoz képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cigarettázást abbahagyó nők közül is lényegesen többen tapasztalták a tüneteket, mint a nemdohányzók körében.

A kutatók rámutattak, hogy emiatt a fiatal lányok cigarettázásra rászokását kell a lehető leghatékonyabban megelőzni. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine közölte.

A dohányzás egészségkárosító hatásai

A dohányzás érrendszeri károsító hatása miatt közvetve szinte minden szerv működését károsítja. Az érszűkület következtében jelentősen emelkedik a szívinfarktus kialakulásának a veszélye, alsó végtagi keringészavar miatt amputáció válhat szükségessé, megnő a trombózis és az embólia (vérrög) kialakulásának kockázata.
A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatok számát. A gyomorsavtermelés növelésével a dohányzás a gyomorfekély, gyomordaganat egyik fontos oka is.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.