A mefedron

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

A mefedron (mefedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

A mefedron olyan entaktogén (társas kapcsolatokat könnyítő) szer, amely az ecstasyhoz (MDMA) hasonlóan sajátos érzelmi és szociális hatással van a fogyasztókra. A mefedronnal élők a szert lenyelik, felszippantják, vagy injekciós tűvel adják be maguknak.

A mefedron eddig feljegyzett hatásai

  • éberség
  • nyugtalanság
  • eufória
  • izgatottság
  • beszédkényszer
  • nyitottság
  • megnövekedett libidó
  • tettvágy
  • önbizalom

A mefedron hatása a fogyasztók szerint a kokain és az ecstasy hatásainak keveréke, a kokainéhoz hasonlóan körülbelül egy órán át tart.

Mi a különbség a mefedron és a metadon között?

A két szer alapvetően különböző. A metadon egy gyógyászatban használt szer, nagyon erős fájdalomcsillapító (szintetikus ópiát), amit legálisan a heroinfüggők kezelésekor alkalmaznak. A mefedront élvezeti céllal fogyasztják azok, akik az ecstasyhoz hasonló hatást szeretnének elérni. Bár sokak szerint nincs magatartásmódosító hatása, valójában mégis egy pszichoaktív drogról van szó, melynek szedése gyógyászatilag nem javasolt.

Opiátok

A morfin a mai napig a leghatásosabb fájdalomcsillapító. Szigorú szabályok mellett mai napig használják a gyógyászatban fájdalomcsillapításra, köhögéscsillapításra, hasmenés és vérhas tüneteinek enyhítésére. Illegális formában elsősorban heroinként alkalmazzák. A heroin és más opiátok

Mik a mefedron mellékhatásai?

A megkérdezett fogyasztók 67 százaléka fokozott izzadékonyságról számolt be. 51 százalék tapasztalt fejfájást, 43 százalék heves szívdobogásra panaszkodott. 27 százaléknak volt hányingere, 15 százaléknak pedig az ujjai elkékültek és hideggé váltak. Bizonyos esetekben a mefedron használata pánikrohamot, hallucinációt és paranoiát is okozhat. Ez a három tünet lehetséges, hogy a mefedron miatt fellépő alvászavarból ered.

Mennyire veszélyes a mefedron?

Ellentétben más drogokkal, mint például az ecstasy, a mefedront nem gyógyszerként fejlesztették ki, hanem különféle zuglaboratóriumokban, így soha nem tesztelték hivatalosan embereken. Mivel egy új drogról van szó, még arról sincsenek konkrét adatok, hogy milyen szintű függőséget okozhat, illetve a pontos rövid és hosszú távú hatásai is ismeretlenek.

Veszélyek

A mefedron stimuláns kábítószer, amelynek a hatásai az ecstasy, illetve a kokain hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják. A mefedron veszélyei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.