Ritka tüdőbetegségek fenyegetik a dohányosokat

Medipress
megjelent:

A korábbi és jelenlegi dohányosok csoportján belül egy jelentős kisebbségnél alakulnak ki olyan tüdőbetegségek, amelyek csökkentik a tüdőkapacitást, de a tüdőtágulat és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esélyét is – derült ki egy új kutatásból.

A New England Journal of Medicine folyóirat legfrissebb számában olvasható tanulmány szerint ezek a ritkább tüdőbetegségek csak a jobb felbontású CT-felvételeken látszanak, azokon nem, amelyeket jellemzően a COPD és a tüdőtágulat kimutatására használnak.

„A dohányzás nemcsak tüdőtágulatot vagy COPD-ot okozhat” - mondta el Dr. Carl Boethel, a texasi A&M Egészségtudományi Központ belgyógyász docense, aki nem vett részt a vizsgálatban.

A tüdőfibrózis és tünetei

A tüdőfibrózis során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, csökken a légző felület. Tünetei közé tartozik az eleinte terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, száraz köhögés. A légzés szaporává, felületessé válik. Bővebben a tünetekről>>

"Az ezen betegségek diagnosztikájában alkalmazott módszerek, például a spirometria néha nem ad pontos képet arról, mi történik pontosan a tüdőben.”

Dr. Gary M. Hunninghake és Dr. George Washko, a Brigham and Women's Hospital tüdőgyógyásza és intenzív terápiás szakorvosai, a tanulmány vezető szerzői úgy vélik, a CT-nek nem szabad rutinszerű szűrővizsgálattá válnia a dohányosok és ex-dohányosok körében. „Reméljük, hogy hamarosan sikerül olyan nem invazív vizsgálatokat vagy biomarkereket találnunk, amelyek segítségével azonosíthatók a betegek és a fokozott kockázatnak kitett személyek” - nyilatkozta Washko.

A legsúlyosabb következmények

A jó felbontású CT segítségével kimutatható az úgynevezett intersticiális tüdőbetegség, melynek legsúlyosabb formája az idiopátiás tüdőfibrózis. Ez a kórkép igen hamar halálhoz vezet és jelenleg nincs ismert gyógymódja.

Az elvégzett közel 2500 CT-vizsgálat során a kutatók 8 %-ban találtak megnövekedett tüdősűrűséget. Ezeknél az embereknél csökkent a tüdőkapacitás, de ritkábban fordult elő tüdőtágulat, sőt a COPD esélye 47 %-kal alacsonyabb volt.

A kutatók kétféle élettani változással magyarázzák a jelenséget. Az egyik a tüdőtágulat, a másik pedig az intersticiális tüdőbetegség kialakulását segíti elő. „A dohányzás nemcsak COPD-ot okozhat, épp ezért minél több beteget kell rávennünk a leszokásra” - tette hozzá Boethel.

(Medipress)

Cikkajánló

A COPD és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
COPD
A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.