Egy új hatóanyag az alkoholizmus legyőzésére?

Medipress
megjelent:

Azok az alkoholisták, akik egy hányinger elleni gyógyszert szedtek, vissza tudták fogni alkoholfogyasztásukat. Az ondansetron nevű hatóanyag könnyen alkalmazható kezelés lehet az alkoholisták leszoktatásában.

Az American Journal of Psychiatry szerdai számában közzétett tanulmány az 5-HTT nevű génről készült kutatásokon alapul, amely az agy szerotoninrendszere tekintetében bír nagy jelentőséggel. E gén bizonyos variánsai fokozhatják a pszichiátriai rendellenességek, például a depresszió, a szorongás, a kényszerbetegség és a függőség kockázatát.

Az ondansetront a rák elleni kemoterápia által okozott hányinger és hányás megelőzésére használják. A hatóanyag abba a gyógyszerosztályba tartozik, melynek tagjai a szerotonin gátlásával fejtik ki hatásukat. A kutatók azt vizsgálták, vajon az ezt a neurotranszmittert gátló gyógyszer a genetikailag hajlamos emberekben csökkentheti-e az alkoholfogyasztás súlyosságát.

Vizsgálatok és megállapítások

A szakértők 283 aktív alkoholista genotípusát elemezték. Kiderült, hogy az 5-HTT LL genotípussal rendelkezők, akik ondansetront szedtek, naponta kevesebb italt fogyasztottak, és több absztinens napot tartottak a 11 hetes kísérlet alatt, mint az LL genotípussal rendelkezők, akik nem szedték a gyógyszert.

A kísérlet valamennyi résztvevője alávetette magát kognitív viselkedésterápiának az absztinencia elérése érdekében. A gyógyszer azonban azok esetében nem segített, akik az 5-HTT genotípus más formájával rendelkeztek.

A kísérletet Bankole A. Johnson, a Virginiai Egyetem kutatója vezette, akinek a topiramát rohamgátló gyógyszer függés elleni kezelésekben való alkalmazásáról szóló cikke 2007-ben jelent meg az American Medical Association szakfolyóiratban. Johnson azt nyilatkozta, hogy az ondansetron erősebb hatást gyakorol az absztinencia előmozdítása terén, mint a topiramát az LL genotípusú csoportban.

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.