Dohányzás: A leszokás motivációi és a siker kulcsa

Medipress
megjelent:

Egy átlagos dohányos ember öt év próbálkozás, és hét sikertelen kísérlet után képes végleg letenni a cigarettát. A kutatók 3 000 dohányzó és leszokott ember viselkedését tanulmányozták. A tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben az egészségük hosszú távú megőrzése érdekében döntenek a leszokás mellett.

Sokak szerint a dohányzás hátrányt jelent az ellenkező nemmel való kapcsolatok kialakításában, légzési nehézséget okoz, és sokan úgy érzik, hogy dohányzóként meg vannak bélyegezve.

A leszokás nagyon stresszes időszak, különösön az első hét, amikor az elvonási tünetek és nikotin utáni sóvárgás a legerősebb, mondja Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem professzora. Cooper szerint bizonyos napszakok nehezebbnek bizonyulhatnak az elvonási tünetek tekintetében, ezért ajánlatos valami új hobbit keresni, amivel el lehet terelni a figyelmet a cigarettáról.

Leszokás - Az egészségi állapotért való aggódás a legfőbb motiváció

A tanulmány szerint a legtöbb ember akkor szánja el magát a leszokásra, mikor elkezdenek aggódni az egészségi állapotuk miatt. Abban is sokan egyetértettek, hogy úgy érezték, hogy sokan elítélik és megbélyegzik őket. A vizsgált személyek több mint fele érezte magát kényelmetlenül és bizonytalanul rossz szokása miatt. A megkérdezettek közel fele állította, hogy a leszokás némi súlygyarapodással járt, míg 20% jelentősen meghízott, miután abbahagyta a dohányzást.

Fageström nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Most megtudhatja, hogy csak álltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.