Vakságot okozhat a koleszterinrög a szemben? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A férjem járt a szemészeten és egy kicsit megijedtünk. A leletében az szerepel, hogy a szemében apró koleszterinrög látható. Igaz, hogy megvakulhat? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Pusztán a leírásra támaszkodva, a műszeres vizsgálatot mellőzve nagyon nehéz a kérdésben állást foglalni. Az erek falán lerakódott plakk beszűkíti az erek keresztmetszetét, így csökkenti az azon átáramló vér mennyiségét. Emiatt, ezen erek által ellátott látóhártya-területek is kevesebb vért kapnak. Az ingadozó vérellátás miatt időnként elhomályosodhat a látás.

Fontos tudni a koleszterinről
  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

Ha a vérellátás teljesen megszűnik, akkor akár órák alatt véglegesen károsodhatnak az érzékelő receptorok, valamint a látóhártya, és kialakulhat a teljes vakság is!

Arra nem tért ki, hogy a doktornő milyen vizsgálatokat, milyen kezelést javasolt a lelet ismeretében.

A szemet ellátó erek hirtelen elzáródása általában a szívben vagy a fejet ellátó nagy erekben található plakkokból leszakadó embólus, rög elsodródása miatt alakulhat ki.

Ezekből a meszes plakkokból leválhat fényes, kis koleszterin embólus (a Hollenhorst plakk) mely a szem kis ereiben, főleg az elágazódásoknál elakadhatnak.

Javasolt a teljes kivizsgálás!

Ilyen esetben nagyon fontos a komplett kivizsgálás, a lehetséges fő embóliaforrás felkutatása: szívultrahang, nagy erek Doppler (áramlásos) ultrahangos vizsgálata, laborvizsgálat (összkoleszterinszint (HDL, LDL), stb.), érfalgyulladás kizárása stb. A leletek birtokában, szükség esetén a megfelelő kezelés elkezdhető. Emellett figyelni kell az érelzáródásra jellegzetes szemészeti tüneteket (hirtelen látáselhomályosodás, látótérkiesés stb.) és minél hamarabb felkeresni a szemészeti szakrendelést.

Az érelzáródásos betegségben különösen fontos az időfaktor, hisz néhány órán belüli gyors megfelelő kezelés hatására a keringés helyreállhat és a látást is sikerül megőrizni. Ilyenkor mindent meg kell tenni, hogy a vérrög tovasodródjon: hirtelen szemnyomáscsökkentés (műtét, masszírozás stb.), értágítók, infúziókkal a keringés javítása, szükség esetén gyulladáscsökkentés stb.

A megtágult ereken a rög tovább tud jutni, így az áramlás helyreállhat, ha kisebb érben megakad akkor „csak” kisebb területen történik látótérkiesés. Nagyon szerencsés, hogy időben felfedezték az „időzített bombát” és így oda tud figyelni az egészségére, mindent meg tud tenni a betegség megelőzésére – ez nem mindenkinek adatik meg.

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Dr. Papp Júlia, szemész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.