A kontaktlencse használati ideje

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Egy kutatás során kiderült, hogy a kontaktlencsét viselők tovább hordják lencséiket a gyártó által előírt időtartamnál. Ha kontaktlencsét viselünk, nem ártana rendszeresen ellenőriznünk a naptárunkat.

Egy kutatás szerint a kontaktlencsét viselők 40%-a nem cseréli a gyártó által előírt időközönként kontaktlencséjét. A kanadai Waterloo Egyetem Kontaktlencse Kutató Központ tudósai által készített felmérés 1654 amerikai kontaktlencsét viselő felnőtt bevonásával készült.

A résztvevők különböző típusú kontaktlencséket viseltek: 45% olyan lencsét viselt, amelyet két hetente kell cserélni, 39% egy hónapig viselhető lencsét, 16% pedig egy napos lencsét kapott. A kutatás során, melyet a CIBA Vision szponzorált, a résztvevők beszámoltak arról, hogy milyen gyakran cserélik kontaktlencséjüket.

Összesen 40%-uk hordta kontaktlencséjét az előírtnál hosszabb ideig. Ebből 59% két hetes, 29% egy hónapos, 15% egy napos lencsét viselt.

Miért hordják időn túl is az elhasznált lencsét?

A két hetes és egy hónapos lencsét viselők körében a túlhordás leggyakoribb oka, hogy az emberek egyszerűen elfelejtik, hogy pontosan mikor kellene kicserélniük lencséiket. A kutatásban résztvevők közül ők emelték ki, hogy milyen fontos lenne egy emlékeztető rendszer létrehozása; például sms-ben vagy e-mailben hívhatnák fel figyelmüket az éppen esedékes csere időpontjára.

Az egy napos lencsét viselők esetében viszont az ár volt az elsődleges indok a túlhordásra. Ha több napig hordják a lencséjüket, pénzt spórolnak.

Egyes szemészek buzdítanak a lencse túlhordására. A kutatásban résztvevő szemész orvosok 9%-a javasolta, hogy nyugodtan hordjuk tovább kontaktlencsénket az előírt időtartamnál. A fiatalabb résztvevők között gyakoribb volt a lencse javasolt időn túli viselése. A kutatás adatai nem tartalmazzák azok adatait, akik nem jelentek meg az előírt időpontokban.

Tovább A kontaktlencse-viselés veszélyei

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.