• Heti egyszer zsíros hal - Csökken a makula degeneratio kockázata!

        Szerző:
        WEBBeteg

        Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek - állítja egy amerikai tanulmány.

        A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói által végzett vizsgálat ugyanakkor nem bizonyítja, hogy a szembetegség előrehaladott stádiumainak kifejlődése csökkenthető a rendszeres halfogyasztással. Bonnielin K. Swenor kutató szerint a mostani eredmények korábbi tanulmányok megállapítását erősítik meg, miszerint olyan tendencia figyelhető meg, hogy a halat fogyasztók körében alacsonyabb az időskori makuladegeneráció (AMD) aránya a halat csak ritkán evőkhöz képest.

        Hirdetések

        A vizsgálat, amelyről az Ophtalmology című szaklap számolt be, alátámasztja azt az elméletet is, hogy az omega-3 zsírsavak, amelyek bőségesen megtalálhatóak az olyan zsíros húsú halakban, mint a lazac, a makréla vagy a hosszú tonhal, befolyásolhatják az AMD kifejlődését vagy súlyosbodását.

          Makula degeneratio (sárgafolt sorvadás)


        Az időskori macula degeneratio az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását. Makula degeneratio (sárgafolt sorvadás)>>

        "Bár a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti az AMD kései szakaszának kockázatát, ennek bizonyításához további kutatásra van szükség" - mondta Swenor. Swenor és munkatársai 2520 olyan idős, 65 és 84 közötti felnőtt adatait elemezték, akik szemvizsgálaton estek át és részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről. Tizenöt százalékuknak korai vagy középső stádiumban lévő időskorai makuladegenerációjuk volt, és kevesebb mint 3 százalékuknál már előrehaladott volt a betegség. A vizsgálat résztvevői közül azoknál, akik hetente egyszer vagy többször zsíros halakból készült ételeket ettek, 60 százalékkal volt kisebb a valószínűsége az előrehaladott AMD kialakulásának, mint azoknál, akik átlagosan hetente kevesebbszer fogyasztottak ilyen halat.

        Az omega3 zsírsav a kulcs

        A kutatók összességében nem találtak egyértelmű kapcsolatot a résztvevők bevallott halfogyasztása és az AMD kockázata között, de volt összefüggés az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak nagyobb mértékű fogyasztása és az előrehaladott AMD esélye között. Az AMD oka az abnormális érképződés az ideghártya (retina) alatt vagy a fényérzékelő sejtek károsodása a retinában - mindkettő súlyos látásromláshoz, sőt teljes vaksághoz vezethet. Az időskori látásvesztésért első helyen az AMD felelős.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A betegség nem gyógyítható, de bizonyos kezelésekkel megelőzhető vagy késleltethető a súlyos látásromlás. Egy amerikai kormányzati klinikai kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy nagy adagban egy különleges antioxidáns keverék - C- és E-vitaminokból, béta-karotinból és cinkből - a középső stádiumban lassíthatja az AMD súlyosbodását, és az orvosok manapság gyakran ezt írják fel az ilyen kórral küzdő betegeiknek.

        Egyelőre nem világos, hogy a hal vagy az omega-3 zsírsavak megállíthatják-e a betegség előrehaladását, de az Egyesült Államokban végzett antioxidáns-kísérletet követő vizsgálat most az akarja kideríteni, származnak-e további előnyök abból, ha a hiányzó antioxidánsokat pótló étrendet halolajjal és két további antioxidánssal, luteinnel és zeaxantinnal egészítik ki.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hgb (haemoglobin)

        Dr. Dobi Gyöngyi

        Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

        Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

        A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

        Tanácsok a szem öregedésének lassításáért

        A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

        Tanácsok a szem öregedésének lassításához

        A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

        Hogyan lassítható a szem öregedése?

        Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

        Kevés halat fogyasztunk

        Az európai átlagtól a halfogyasztásban igencsak le vagyunk maradva. Bár az elmúlt években egyre közkedveltebbek lettek a keleti konyha ázsiai ízei, ahol a halas vagy egyéb tengergyümölcsei-fogások nem ritkák. Annak ellenére, hogy a szusi többnyire nyers halból készül, a magyar emberek körében egyre népszerűbb ez a japán ételkülönlegesség.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA