Zöldhályog szűrés - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma. Ez koránt sincs így - mondta el dr. Káldi Ildikó szemész főorvos.

A kulcsszó: a szűrés. Különösen azoknak, akik az alábbi kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak: családi előfordulás, magas szemnyomás, cukorbetegség, nagyfokú rövidlátás, szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése, 40 év feletti életkor, korábbi szemsérülés. A dohányzás és a számítógép hosszas használata nem tartozik a kockázati tényezők közé.

A szűrésen bárkit beutaló nélkül szívesen fogadnak, de a doktornő külön kiemeli a 40 év felettieket, akiknek ajánlatos évente megnézetni a szemüket. Ugyan nincs meghatározott öröklésmenete, de egyértelműen kimutatható, hogy ahol már volt a családban zöldhályog, ott nagyobb a leszármazottak esélye az öröklésre.

A glaucoma (zöld hályog) és tünetei
Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
A zöld hályog - Tünetei, rizikócsoportok, kivizsgálás

A név megtévesztő: nincs zöld színű hártya, sem hályog, gyakorlatilag semmi sem zöld. Arról van szó, hogy a látóideg-rostok pusztulnak el. A folyamat visszafordíthatatlan, a látóideg-rostok nem regenerálódnak. Gyakran az emelkedett szemnyomás okozza: a szem is szinte kézzel tapinthatóan kemény, mint amikor egy labdát túlfújnak, ám emellett keringési okai is lehetnek.

A látóideg-pusztulás nagyon alattomosan, észrevétlenül is kialakulhat. Eleinte alig észrevehető látótér-kiesés észlelhető, majd a látásélesség is romlik. A látótérben jellemzően először felül, vagy alul alakul ki sarló alakú kiesés, ezek a későbbiekben összeérnek és úgynevezett gyűrű alakú kiesés képződik. A betegek gyakran arról számolnak be, hogy a villanyégő körül szivárványszínű karikákat láttak. Van, aki fejfájásról panaszkodik, s arról, hogy a szem körüli csontok fájnak. Néha viszonylag jellegtelenek a tünetek, más betegség is okozhat ilyeneket. A fentiek a nyílt zugú glaucomára igazak.

A zöldhályog másik fajtája a zárt zugú glaucoma. Ez igen erős fejfájással, hányingerrel, esetleg hasfájással jár. Egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségtől az alapján különíthető el, hogy a páciens szeme mindig piros.

A betegeket a háziorvos irányítja a szakrendelésre. (A doktornő hozzátette: nem kell beutaló a szemészetre, tehát aki erre gyanakszik, bátran forduljon szakemberhez.)

Sajnos időnként előfordul, hogy ezzel a betegséggel születik egy-egy kisbaba. Nekik már a méhen belül is emelkedett volt a szemnyomásuk, és mire világra jönnek, a helyzet csak romlik. Őket minden esetben operálni kell, szerencsére gyakran csak az egyik szem az érintett.

Új műszer a szűréshez - Már a tünetek jelentkezése előtt jelez

A szűrés során alkalmazott műszerrel meg lehet mérni, hogy a látóidegrost-réteg vastagsága a kornak megfelelő-e, vagy már vannak annak pusztulására utaló jelek. Az benne a fantasztikus, hogy a műszer már azelőtt kimutatja a látóidegrost pusztulását, hogy a beteg bármilyen tünetet észlelne. Jelenleg ez a legbiztosabb módja annak, hogy a betegséget idejében ki lehessen mutatni, és el lehessen kezdeni kezelni.

A szűrés is rendkívül egyszerű a beteg részéről: csak be kell helyeznie a fejét a műszer álltartójába, hozzá sem érnek a szeméhez, csak néhány másodpercig egy pontra kell néznie. Még pupillatágítást sem szükséges alkalmazni. Tulajdonképpen felvételeket készítenek a szemről.

Ha valaki érintettnek bizonyul, annak gyógyítására sok szemcsepp áll rendelkezésére. Az orvos több hatóanyag közül is választhat, tehát egyáltalán nem kell tartani a vakságtól, csak pontosan, szigorúan be kell tartani az orvos utasításait. Ez óriási előrelépés ahhoz képest, hogy 25 évvel ezelőtt még csak egyetlen szer állt az orvos rendelkezésére. Először általában egy szemcseppel indul a beteg, majd annak elégtelensége esetén jönnek a kombinált készítmények, akár naponta többszöri használattal. Évente végzett látótér- és látóideg-vizsgálattal követhető a beteg állapota, ha romlást tapasztalnak, változtatnak a kezelésen. A gondozás, kezelés a páciens élete végéig tart.

Súlyosbodás esetén végső esetben műtét következik. Elsőként lézeres beavatkozás történik, ez azonban gyakran csak átmeneti eredményt ad. Segít abban, hogy a csarnokvíz elfolyása javuljon, ezáltal a szemnyomás is csökken. Szóba kerülhet hagyományos műtét is, erre azonban szerencsére csak az esetek kis százalékában kerül sor.

(WEBBeteg - Czibere Anikó újságíró)

Cikkajánló

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Zöldhályog
A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.