Bemutatták a világ első bionikus szemét

MTI
megjelent:

A romló látás korrekciója a feladata annak a bionikus szemnek, amelyet a világon elsőként mutattak be Ausztráliában. A találmány - támogatói szerint - forradalmi áttörésnek számít a Braille abc megalkotása óta.

Mint Kevin Rudd miniszterelnök - akinek kormánya 42 millió ausztrál dollárral (7,6 milliárd forintnyi összeggel) támogatta a projektet - elmondta, az eszköz "az egyik legfontosabb orvosi előrelépés lehet, amelynek életünk során tanúi lehetünk".

A kutatási programtól azt várják, hogy a bionikus kutatások élvonalában tartja Ausztráliát, és ezrek látását adja vissza az országban és világszerte.

Az eszköz - amelynek egy részét műtéti úton beültetik a szembe - a retinitis pigmentosa nevű örökletes állapoton vagy az öregkori makula degenerációnak nevezett látásromláson segíthet. A készülék egy szemüvegre szerelt miniatűr kamerából áll, amely képeket alkot és elküldi azokat a felhasználó zsebében lévő processzorhoz. Utóbbi vezeték nélkül továbbít jelet a szembe ültetett egységhez, amely közvetlenül stimulálja a retinában az életben maradt idegsejteket, így alakul ki a kép az agyban.

A bionikus szemet használó embereknek nem lesz tökéletes a látásuk, ám remélhetően fénypontokat érzékelnek látóterükben, amelyeket aztán az agy képpé rekonstruál.

A prototípust a Bionic Vision Australia elnevezésű, egyetemi és kutatóintézeti együttműködés hozta létre, amelynek kutatási igazgatója, Anthony Burkitt úgy véli, hogy az eszköz megváltoztathatja az emberek életét.

Reményeik szerint az implantátum a korábbinál nagyobb mobilitást és függetlenséget nyújt felhasználóinak, későbbi változatai pedig lehetővé teszik majd az arcok felismerését és a nagyobb betűs szövegek olvasását is.

A bionikus szemet még tesztelik, az első emberi beültetésekre 2013-ban kerül sor.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.