• Cornea dystrophia - A szaruhártya betegsége

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Szeretnék tájékoztatást kapni a Cornea dystrophia betegségről. Milyen kilátásaim vannak?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    A Cornea dystrophia-ra vonatkozó kérdésével nagy témakört érintett. Próbálok röviden, velősen írni a témáról.

    Hirdetések

     

      Szemtorna gyakorlatok


    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, "szemjóga" is.
    Szemtorna gyakorlatok>>

    A betegség mindkét szemen jelentkező örökletes betegség, ami a szaruhártyát érinti. Bizonyos örökletes anyagcsere zavarok és bőr betegségek kísérő jelenségeként is előfordulhat, de általában nem található semmilyen szisztémás betegség a háttérben.

    A betegség megjelenése, a tünetek alakulása szempontjából alapvető, hogy a szaruhártya melyik rétege érintett. Durva megközelítéssel külső és belső sejtsor között vannak a finoman rendezett sejtrétegek, illetve a határoló membránok. A károsodásnak megfelelő, jellegzetes rajzolat alakul ki ami segít a típusok elkülönítésében.

      Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
     
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A cornea dystropophia típusai

    • A felszíni védő sejtréteg általában a szaruhártya középső, centrális részén károsodik. Szemszáradáshoz hasonló tüneteket okoz, kezelése is ehhez hasonlóan műkönny cseppek és gélek. Súlyos, már látást is zavaró elváltozások esetén szóba jöhet a felszíni lézeres műtét.

       A szaruhártya betegségei: a keratoconus


     A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. A betegség tünete a fokozatos látáscsökkenés az egyik szemen, rövidlátás és a szaruhártya fokozódó görbületi eltérése miatt. A betegségben szenvedők általában arról számolnak be, hogy sűrűn kell erősebbre cserélni a szemüvegüket.
     A szaruhártya betegségei: a keratoconus>>
    • Ha a felszíni sejtsor alatti membrán sérül, akkor a ez a sejtsor időnként lelökődik igen kifejezett panaszokat – szemszúródás, fényérzékenység , fájdalom stb. – okozva. Ebben az esetben a műkönny készítmények mellett a terápiás lágy kontaktlencse segíthet, mely a sejtek lelökődését védi ki. Gyakran kísérheti a szemhéjszél gyulladása, amit antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel kell kezelni. Súlyos esetben itt is gondolhatunk a lézeres szemműtétre.
    • A középső sejtrétegek (stróma) károsodása esetén különböző rajzolatú homályok, elszíneződések, lerakódások jelenhetnek meg. Ilyenkor a látást zavaró hatás a legjelentősebb. Kezelésként lézeres beavatkozás vagy igen súlyos esetben a szaruhártya átültetés jöhet szóba.
    • Ha a belső sejtsor a beteg, akkor nincs ami meggátolja, hogy a csarnokvíz bejusson a szaruhártya állományába így igen kifejezett vizenyő jöhet létre. Ha veleszületett típusról van szó gyakran kísérheti nystagmus (szemtekerezgés) és veleszületett zöldhályog. Ritka szaruhártya dystrophia típus az elvékonyodó, kiboltosulást okozó keratoconus.

      Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)


    A szaruhártya átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.
    A műtét sikere, a beültetett korong gyógyulása a műtéti technikától, a szem többi szövetének épségétől és az immunreakciótól függ. A beültetendő szaruhártya korong a donorból való eltávolítás után közvetlenül használható fel vagy „szaruhártya bankból” szerezhető be.
    Műtét előtt alaposan ellenőrzik a szaruhártya állapotát (sejtszám, vastagság stb.), az átvihető fertőző betegségekre (AIDS, hepatitis B stb.) szerológiai szűrést és szükség esetén HLA egyeztetést is végeznek.
    Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)>>

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész )

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A szárazszeműség - Ilyen betegség is van

    Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség, hazánkban - különböző mértékben - a népesség 10-30 százalékát érinti.

    A szaruhártya betegségei: a keratoconus

    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. Viszonylag gyakori, fokozatosan előrehaladó rendellenesség, melynek végeredményeként a korábbi félgömb alakú szaruhártya szabálytalan kúp alakot vesz fel.

    Tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Hogyan kell tisztítani, tárolni a kontaktlencséket? Miért fontos az ápolásra vonatkozó szabályok szigorú betartása?

    A szaruhártya-gyulladás

    A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

    A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.

    Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

    A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA