• Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? Ki kell venni a sérült érzékszervet? Vak lesz az illető? Milyen okai lehetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    A szemészetben az egyik legrettegettebb jelenség a szem "kilyukadása", perforációja. Ilyenkor a szemet határoló burok sérül, lyukad ki.

    Hirdetések

    Sérülhet a szaruhártya vagy az ínhártya.

      A szaruhártya betegségei: a keratoconus


    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. A szaruhártya betegségei: a keratoconus>>

    Mi okozhatja a szem "kilyukadását"?

    Az okok között leggyakrabban a sérülés fordul elő, azt követi az igen súlyos gyulladás miatti elvékonyodás (pl. ínhártya esetében) vagy a másik igen gyakori ok a szaruhártya igen kifejezett kifekélyesedése vagy az "akut" keratoconus miatti elvékonyodás.

    Ilyen esetben megbomlik a szem integritása - a nyíláson át szabadon bejuthatnak a kórokozók nagyon súlyos fertőzést okozva.

    A nyílás miatt a szemen belül uralkodó normális (kb. 20 Hgmm) nyomás - ami megfelelő tónust ad a szemnek - nagyon lecsökken, retina és chorioidea leválást, bevérzést eredményezve. 

     

      Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
     
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A gyógyulás esélyei a szem perforációja esetén

    A gyógyulási esélyek latolgatásánál alapvető tehát, hogy mi vezetett a kilyukadáshoz és milyen gyorsan történt az ellátás.

      Szemtorna gyakorlatok


    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód.
    Szemtorna gyakorlatok>>

    Sérülésekből adódó perforatio esetén ha hamar (néhány órán belül történik) az ellátás, megfelelő antibiotikum védelemben akár 100%-os is maradhat a látás.

    Tehát nem kell feltétlenül minden esetben a perforaló sérülést szenvedett szemet eltávolítani.

    Más problémakör, ha a perforált szem teljesen vak, akkor mérlegelni kell az eltávolítást, mert a sérülés miatt olyan immunreakció indulhat be ami veszélyezteti a másik szemet.

    Ha eltekintünk az eltávolítástól akkor megfelelő immunszuppressziós kezelést érdemes alkalmazni.

      Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén


    Sok szemészeti betegség esetén jelentős az "időfaktor", fontos a sürgős ellátás: minél koraibb a beavatkozás annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A szakszerű ellátás előtt mi magunk is nagyon sokat tehetünk.
    A fájdalom mértéke sokszor nem függ össze a szem sérülésének súlyosságával. Az ideghártyába ékelődött kis fémszilánk esetén például még kitűnő a látás és szinte elhanyagolható a fájdalom, ugyanakkor elviselhetetlen fájdalommal jár az ívfény okozta minimális szaruhártya károsodás, mely tünetmentesen gyógyul néhány nap alatt. Jellegzetes mechanikai sérülés a különböző sportsérülések, pezsgősdugó sérülés, gyereknél a hógolyósérülés, verekedés következtében kialakuló sérülés.
    Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén>>

    (WEBBeteg/ Dr. Papp Júlia, szemész)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A húgycső, a herék és a hímvessző sérülései

    A férfi nemi szervek sérülése (harapás, szúrás, ütés), kékes elszíneződése, a heves fájdalom, duzzanat sok esetben szakértői segítséget kíván megmentésük érdekben.

    A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei

    A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

    A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

    A csonttörésekkel kapcsolatban számos kérdés felvetődik a betegekben. Összegyűjtöttük egy csokorba a szakorvosnál leggyakrabban elhangzó kételyeket. A kérdésekre Dr. Holnapy Gergely, ortopéd-traumatológus szakorvos válaszolt.

    Húgyúti sérülések

    A húgyutak több módon is megsérülhetnek. Gyakran okozzák közúti balesetek, zuhanás, lőtt vagy szúrt sebek, műtét. A húgyúti sérülések következménye akár veseelégtelenséghez is vezethet.

    Speciális gépekkel speciális edzés végezhető!

    A mozgás mindenkinek az egészségét támogatja. Sokan viszont egy sérülés, vagy egy alkati eltérés miatt nem tudják a normál edzőgépeket használni. Nekik egyedileg kialakított gépekkel kell tornázniuk, hogy elkerüljék a további sérüléseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások