A rövidlátást javítják a vitaminkészítmények? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tíz éves lányom rövidlátó, tavaly ősz óta tartja a dioptriát. Azt mondta az orvosa, hogy adjak neki vitaminkészítményt. A vitaminnal megelőzhető, hogy tovább romoljon a látása? A családban előforduló rövidlátásról is kérdezett - ez a betegség kinőhető? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A rövidlátás családi halmozódást mutathat, ezért szoktak rákérdezni a családban előforduló rövidlátásra és annak mértékére.

Valóban a rövidlátók szeme zömében a növekedéssel szinkron "romlik", fokozódik, nő a dioptria érték. Ezt a típusú betegséget sajnos nem lehet kinőni.

A dioptria érték fokozódását, a szemtengely változását a vitaminokkal lényegesen nem lehet befolyásolni, de az ideghártya állapotát - főleg az éles látás helyén - jelentősen lehet javítani, ellenállóbbá lehet tenni. Mert nem mindegy, hogy pl. -3,0 D-val 100% vagy csak 60% az elérhető legjobb látásélesség.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Mit kell tudni a rövidlátásról?

Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya, vagy a lencse felszíne túlságosan domború - vagy ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre. Abban az esetben, ha a rövidlátás a szem méretbeli eltérései, megnövekedett tengelyhosszúsága miatt alakul ki, akkor általában a növekedés teljes befejeződéséig számítani kell a látás fokozatos romlására.
A rövidlátás bizonyos családokon belül gyakrabban fordulhat elő, ugyanis öröklődhet is. A súlyos fokú rövidlátásnak komoly szövődményei is lehetnek, például leválhat a retina, sőt akár meg is vakulhat a beteg. A rövidlátók 5-6 százalékának van élete folyamán ideghártya-leválása, mely többnyire nagy fizikai megerőltetés során alakul ki, mint például súlyos tárgy emelése, elhúzódó, nehéz szülés. A zöldhályog kialakulásának valószínűsége is nagyobb rövidlátókon.
Mit kell tudni a rövidlátásról?>>

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Papp Júlia, Halmosi Edina
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.