• Kancsalság megszüntetése műtéti úton? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mi a legjobb műtéti eljárás kancsalság esetén? Melyik műtétnél marad meg a legkisebb fokú kancsalság? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Kancsalság megszüntetése műtéti úton?


    Öt éves kisfiam két éve szemüveget hord, másfél éve takarjuk a szemét. Fegyelmezetten tűri, nagyon szépen alkalmazkodott a helyzethez.
    A legutolsó vizsgálat szerint kancsalsága nem javul. Befelé kancsalít mindkét szemével, az egyikkel nagyon, ha lekerül a szemtakaró, már húzódik is be a szeme. Kettőslátása van, szépen használja mindkét szemét külön-külön.
    Orvosunk szerint még egy hónapot várunk, új lencséket kapott a szemüvegébe,hátha lesz esetleg javulás, aztán ha nem, akkor műtétre lesz szükség.

    Tisztelt Kérdező!

    A kancsalsági műtétek kimete - a műtét után marad kancsalsági szög - általában egyedi.

    Hirdetések

    Függ attól, kinek melyik szemén, melyik szemizma, milyen mértékben műküdik túlságosan, mennyire vastagodik meg vagy éppen gyengül el.

      A kancsalság


    A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Háromhónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság fiúkat és lányokat egyforma arányba érinti.
    A kancsalságról bővebben>>

    Az ideális kor a műtéthez valóban az 5-6 éves kor. A műtéti típusokról megoszlanak a vélemények. Különböző jellegű kancsalítások esetén különböző műtéti megoldások javasoltak.

    A laminotomia kis sebzésen keresztüli, "kíméletes" megoldás: a megvastagodott, heges részek óvatos, részleges átmetszésével éri el a kívánt hatást.

    Ilyenkor kevésbé lehetséges a pontos kancsalsági szög tervezése, de a heges részek átvágása jó megoldást jelent. 

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Megoldás hajhullás ellen

    Vichy

    A probléma megelőzhető és kezelhető. Mutatjuk, hogy mire figyeljen! (x)

    Magán egészségközpont

    MTI

    Az integrált központban a legkorszerűbb diagnosztikai eszközök találhatóak meg.

    Kancsalság - Mikor vigye szemészhez a...

    Gyermekem 11 hónapos, de bal szemével néha még mindig befelé néz. Hat hónapos kora előtt szinte minden képen a bal szeme beljebb volt. Azzal...

    Tompalátás (amblyopia) felnőttkorban -...

    A tompalátás vagy amblyopia a lakosság 4-5 százalékát érinti. Mi az, amit felnőttkorban tehetünk, ha valamelyik szemünket nem használjuk...

    Izomerő- és izomtömegvesztés...

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az...

    Önzetlen barátságból vesetestvérség...

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért...

    A leggyakoribb félreértések a szemünkkel...

    Összegyűjtöttük a szemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, féligazságokat. Igaz-e, ha szemüveget hordunk, tovább romlik a szemünk?...

    Gyermekszemészeti tudásteszt

    Nagyon fontos a gyermekkorban előforduló szembetegségek korai felismerése, hiszen a rossz látás nem csupán a gyerekek hétköznapi életét...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA