Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
frissítve:

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, például monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10-re csökken.

A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezője. Tovább rontja a helyzetet, hogy a munkahelyek nagy részénél légkondi is működik, ami még tovább szárítja a szemet.

Ehhez hozzájön még, hogy a kelleténél általában több a mesterséges megvilágítás is a munkahelyeken, ami szintén a szem fáradását okozhatja.

A monitor fokozza a szemhibákat

A legújabb monitorok maradékreflexiója 0,3 százalékra van lecsökkentve. Ez megközelíti a szemüvegek reflexiócsökkentő (antireflex) rétegének értékét.

Minden egyes esetben a munkába álláskor és később legalább kétévente fontos a dolgozók szemészeti szűrése.

Első sorban megfelelő szemüveg felírásával kell segíteni a látást, a monitor ugyanis előhozza, ill. fokozza a rejtett szemhibákat.

Különös figyelmet érdemelnek a negyven év felettiek, valamint a kontaktlencsések. Negyvenéves kor felett kezd csökkenni szemünk alkalmazkodóképessége, így a különböző távolságokra már nem látunk úgy, mint korábban.

A számítógép előtti munkavégzés és munkavédelmi szabályozása

A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. Bővebben a monitor előtti munkavégzés hatályos szabályozásáról

Olvasószemüveggel ne üljünk monitor elé!

Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüveg szükségeltetik. Nekik jó megoldást jelent a kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett változó fókuszú lencse.

A monitor előtt kontaktlencsét használók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek. A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilmréteg gyengül, hamarabb szárad a szem és romlik a látás élessége, minősége.

Másik probléma, hogy a kontaktlencsék kisebb szűrőképességgel rendelkeznek. Nedvesítő cseppek használatával a panaszok enyhíthetőek.

Legjobb megoldást az anyagában színezett, kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett lencsék jelentenek a monitor előtt dolgozóknak.

Ezek a lencsék a monitorok spektrumához igazított karakterisztikájukkal remek szűrőhatással rendelkeznek. Dioptriás és sima változatban is elkészíthetők.

Tovább Pályaválasztás: szemészeti szempontok

Halmosi Edina, optometrista-kontaktológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.