• Bizonyos ételek csökkentik az időskori vakság kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több tanulmány is napvilágot látott az Egyesült Államokban, amely azt bizonyította, hogy miként befolyásolják az antioxidánsok, vitaminok, valamint a tengeri halban található omega3-zsírsavak a sárgafolt-elfajulást.

    A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás, látásvesztés egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett makula degeneráció (sárgafolt-sorvadás). A macula lutea (sárgafolt) az ideghártya (retina) középső részét elfoglaló körülbelül 6 milliméter átmérőjű terület az éleslátás helye, amelyet főleg olvasáskor, vagy közeli munka alkalmával használunk.

    Hirdetések

    Két amerikai kutató viszont - Chung-Jung Chiu és Jean Mayer (Tufts University) 4000 idős ember komplex étrendjét vizsgálta, s felbecsülte az érintetteknél a sárgafolt-elfajulás rizikóját.

    A vizsgálat, mint ez várható volt, ismét bebizonyította az antioxidánsok, a vitaminok, valamint az omega3-zsírsavak fontosságát. Így azoknál az időseknél, akik sok leveles zöldséget, így spenótot, brokkolit, valamint C- és E-vitamint, s tengeri halat fogyasztottak, alacsonyabb volt a macula-degeneráció rizikója.

    A vércukorszint-ingadozás árt a szemnek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás azonban kimutatott még egy rizikófaktort, s ez a magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek. A glikémiás index (GI) a szénhidráttartalmú élelmiszereknek a vércukorra gyakorolt hatását mutatja ki százalékosan.

    "A magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek által kiváltott vércukorszint-ingadozás károsíthatja a sárgafoltot" - magyarázta Chung-Jung Chiu,a Tufts University docense.

    Ez azért következik be, mert a vércukor vegyi reakcióba lép különböző molekulákkal, így a fehérjékkel és a zsírokkal. Az úgynevezett glikációs folyamat végtermékei a szervezet számára növelik az oxidációs stresszt, ami számtalan betegséghez, így sárgafolt-elfajuláshoz vezet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A stressz is vezethet cukorbetegséghez

    Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

    Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

    A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt.

    Kóros és káros - Mihez vezethet az éhezés?

    Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a bevihető energiamennyiséget csökkentjük, akkor az izomsejtek és vázizmok leépülésétől az immunrendszer meggyengülésén át akár halálhoz is vezethet a megvonás.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

    Az ősgabona szabályozza a vércukorszintet

    A tönköly talán a gabonák egyik őse, Dr. Kalmár Mendel Gergely, gabonanemesítő évtizedek óta foglalkozik ennek az ősgabonának a visszahozásával. Azt mondja, ez a gabonafajta nemcsak ellenállóbb a betegségekkel szemben, de mivel mentes minden génmanipulációtól, a szervezet könnyebben és jobban hasznosítja, mint a többi gabonafélét. Ezenkívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és a vércukorszintet is szabályozza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA