• Bizonyos ételek csökkentik az időskori vakság kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Több tanulmány is napvilágot látott az Egyesült Államokban, amely azt bizonyította, hogy miként befolyásolják az antioxidánsok, vitaminok, valamint a tengeri halban található omega3-zsírsavak a sárgafolt-elfajulást.

        A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás, látásvesztés egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett makula degeneráció (sárgafolt-sorvadás). A macula lutea (sárgafolt) az ideghártya (retina) középső részét elfoglaló körülbelül 6 milliméter átmérőjű terület az éleslátás helye, amelyet főleg olvasáskor, vagy közeli munka alkalmával használunk.

        Hirdetések

        Két amerikai kutató viszont - Chung-Jung Chiu és Jean Mayer (Tufts University) 4000 idős ember komplex étrendjét vizsgálta, s felbecsülte az érintetteknél a sárgafolt-elfajulás rizikóját.

        A vizsgálat, mint ez várható volt, ismét bebizonyította az antioxidánsok, a vitaminok, valamint az omega3-zsírsavak fontosságát. Így azoknál az időseknél, akik sok leveles zöldséget, így spenótot, brokkolit, valamint C- és E-vitamint, s tengeri halat fogyasztottak, alacsonyabb volt a macula-degeneráció rizikója.

        A vércukorszint-ingadozás árt a szemnek

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatás azonban kimutatott még egy rizikófaktort, s ez a magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek. A glikémiás index (GI) a szénhidráttartalmú élelmiszereknek a vércukorra gyakorolt hatását mutatja ki százalékosan.

        "A magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek által kiváltott vércukorszint-ingadozás károsíthatja a sárgafoltot" - magyarázta Chung-Jung Chiu,a Tufts University docense.

        Ez azért következik be, mert a vércukor vegyi reakcióba lép különböző molekulákkal, így a fehérjékkel és a zsírokkal. Az úgynevezett glikációs folyamat végtermékei a szervezet számára növelik az oxidációs stresszt, ami számtalan betegséghez, így sárgafolt-elfajuláshoz vezet.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        A stressz is vezethet cukorbetegséghez

        Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

        HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

        Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

        Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

        A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt.

        Kóros és káros - Mihez vezethet az éhezés?

        Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a bevihető energiamennyiséget csökkentjük, akkor az izomsejtek és vázizmok leépülésétől az immunrendszer meggyengülésén át akár halálhoz is vezethet a megvonás.

        A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

        Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

        Az ősgabona szabályozza a vércukorszintet

        A tönköly talán a gabonák egyik őse, Dr. Kalmár Mendel Gergely, gabonanemesítő évtizedek óta foglalkozik ennek az ősgabonának a visszahozásával. Azt mondja, ez a gabonafajta nemcsak ellenállóbb a betegségekkel szemben, de mivel mentes minden génmanipulációtól, a szervezet könnyebben és jobban hasznosítja, mint a többi gabonafélét. Ezenkívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és a vércukorszintet is szabályozza.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA