Szemproblémával nem végezhető fizikai munka?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Akinek üvegtesti homály problémája van, az tényleg nem végezhet erős fizikai munkát? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tiszetlt Doktornő!
Azt szeretném kérdezni, hogy akinek üvegtesti homály problémája van, az tényleg nem végezhet erős fizikai munkát? Ha nem, akkor miért nem? Mi lehet a következménye, ha mégis végez? Van esetleg más tényező, amit tanácsos kerülni? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Márton

A szemész válaszol

Tisztelt Kérdező!

A megállapítás részben igaz. Az üvegtesti homályok mennyisége az üvegtest töredezettségére utal. Ha töredezett, elfolyósodott az üvegtest, akkor nehéz fizikai munka során, emelésekor, erölködéskor az ideghártya kevésbé védett, a ideghártya leválás esélye megnőhet. Az ideghártya-leválás a látás elvesztésének veszélyét hordozza magában.

Érdemes szemészeti komplett kivizsgálást végeztetni. Meg kell ítélni az üvegtest állapotát is, mert homályok még nem jelentik feltétlenül az üvegtest elfolyósodását, töredezettégét. Az ideghártyát mindenütt megvizsgálják, és az elvékonyodott, szakadásra hajlamos területeket szükség esetén meg lehet lézerezni. A lézert gócok erősen rögzítik, lehegesítik az ideghártyát, így még nehéz fizikai munka esetén is kisebb lesz az esélye a leválásnak.

Tisztelettel:
Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.