Az antioxidánsok hiánya makula degenerációhoz vezethet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja fokozza a felnőttek hajlamát az időskori makula degeneráció kialakulására.

Hét európai ország idős felnőtteit vizsgálva kutatók azt tapasztalták, hogy a viszonylag alacsony antioxidáns-szinttel élők között az erős napsugárzás hatására megnő az időskori makula degeneráció (AMD, sárgafoltsorvadás) - kialakulásának esélye. Ilyen összefüggést nem tapasztaltak a magas antioxidáns-szinttel élők körében.

Az AMD az időskori vakság egyik vezető kiváltó oka. A makula, a retina (ideghártya) kis területe, mely a centrális látásért felelős. A retinának ez a része produkálja a legélesebb részletes látást. A retina a szem hátsó részén található fényérzékeny szövet, és mivel a nap UV sugárzásának nagy részét a szem külső felszíne nyeli el, a retina a látható kék fénynek van kitéve.

Ismert tény, hogy a szemet tartósan érő napsütés (annak UV-B tartománya) az időskori makula degeneráció kialakulásának egyik fontos oka. A London School of Hygiene & Tropical Medicine kutatásának eredménye azt bizonyította, hogy az erős napsugárzás azoknál növeli a sárgafoltsorvadás kialakulásának esélyét, akiknek alacsony az antioxidáns-szintjük. A vizsgáltak egynegyedénél (a legalacsonyabb antioxidáns-szintűeknél) az AMD kialakulásának kockázata egyenes arányban nőtt az erős napsugárzásban töltött idő mennyiségével.

A káros sugárzás hatásai ellen védenek az antioxidánsok

Korábban elvégzett laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, cink, lutein fontos szerepet töltenek be a retina védelmében, a fény káros hatásaival szemben. Ezért is lehetséges, hogy az alacsony antioxidáns-szint hozzájárul az AMD kialakulásának kockázatához.

A vizsgálat során 4753 olyan 65 év feletti felnőttet kísértek figyelemmel, akik felének diagnosztizált időskori sárgafoltsorvadása volt. Annak érdekében, hogy a résztvevők hosszú-távú, napsugárzás-ártalmáról képet kapjanak, megkérdezték őket arról, mennyi időt töltöttek a munkában, illetve nyugdíjas korukban a napon, illetve viseltek-e közben napszemüveget vagy kalapot, majd vért vettek tőlük, hogy megmérjék az antioxidáns-szintjüket.

Általánosan elmondható, hogy azoknál, akiknek a legalacsonyabb volt a C- és E-vitamin-, valamint cinkmennyiség a szervezetében, és emellett sokat voltak a napon, az AMD kialakulásának kockázata 40 százalékkal volt magasabb, mint a többieknél.

A betegség kezelésében is van szerepe
Az oxidánsok részt vesznek a szervezet öregedési folyamataiban, és ezért a sejtdegeneráció felgyorsításával hozzájárulhatnak az időskori makula degeneráció kialakulásához. A sejt „oxidációja” során potenciálisan káros hulladékanyagok, úgynevezett „szabad gyökök” szabadulnak fel, amelyek részben felelősek az öregedésként leírt folyamatokért. Az antioxidánsok csökkentik ezt a káros hatást.
Antioxidáns-tartalmú kiegészítők szedése bizonyítottan segíthet megelőzni a látás romlását korai stádiumú betegség esetében segíthet a súlyosbodás megelőzésében; továbbá bizonyos esetekben száraz típusú makula degeneráció esetén segíthet megelőzni a nedves típussá fejlődést. A kezelésben alkalmazott vitaminkoplexről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Tanácsok a makula degeneráció megelőzéséért

Az antioxidánsokban gazdag étrend szemünk egészségének elengedhetetlen része. Fontos, hogy elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget (spenót, borsó, brokkoli stb.), citrusféléket és magvakat fogyasszunk, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a felsorolt antioxidánsokat. Ha ezekből megvan a szükséges napi mennyiség, nem kell étrend-kiegészítőket szedni. Más kutatások a béta-karotinok és a B-vitaminok szerepére világítottak rá, amik nagy mennyiségben találhatóak a sárgarépában, a sütőtökben és a tojásban.

Az orvosok emellett hangsúlyozzák a szemek fényvédelmének fontosságát is, például széles karimájú kalap és napszemüveg viselésével. Szemünk védelmével a makula degeneráción kívül számos más szembetegség rizikója csökkenthető.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: Reuters Health; Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész)

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.