A retinoblastoma kezelése

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

Kezeletlen retinoblastoma esetén a gyerek 2 éven belül meghalhat idegrendszeri szóródás miatt, ezért a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, a tumor teljes elpusztítása. Másodlagos cél a szem és a lehetőség szerinti legjobb látás megőrzése.

Többgócú daganat esetén a két szemen túl az azonos fejlődéstani csoportba tartozó "harmadik szemben" - a koponyán belül a tobozmirigyben - is kialakulhat a daganat.

Kezelési lehetőségek

A kezelés három szakma (szemészet – gyermekonkológia – sugárterápia) egységes kezelési elvei alapján egyénre szabottan történik, mérlegelve a mellékhatásokat is. Legtöbbször a terápiák kombinációjára van szükség.

  • Helyi sugárterápia (brachyterápia) - ruténium 106 izotópot tartalmazó szemészeti applikátorral végzett közvetlen besugárzás.
  • Távoli sugárterápia (teleterápia) - lineáris gyorsítóval végzett besugárzás.
  • Lézerkezelés - transpupillaris termoterápia (TTT): pupillán keresztül diódalézer-kezelés.
  • Citosztatikus kezelés
  • Fagyasztásos technika (krioterápia) - kívülről a szem elülső részén elhelyezkedő daganatokat kezelik, amelyeket nem lehet lézerezni.
  • Műtéti kezelés - szemgolyó eltávolítása (enucleatio)

A kezelési mód megválasztása

A kezelés módjának megválasztása függ attól, hogy a daganat egy- vagy kétoldali, függ a tumor gócok számától, a tumor méretétől, illetve egyéb szempontoktól is, mint a távoli áttét jelenléte, szemgödörbe való átterjedése vagy az öröklődés módja.

A retinoblastoma lehet veleszületett vagy kora gyermekkorban kialakuló; 30-40 százalékban mindkét szemet érinti a betegség, 60-70 százalékban csak az egyik szem érintett.

Féloldali retinoblastoma – nem öröklődő változat esetében. Általában már nagy tumor mérettel fedezik fel, így a szem műtéti eltávolítása az egyetlen lehetőség.
Kontroll: A szem eltávolítását követő első évben 3 havonta, második évben 6 havonta, ezt követően évente érdemes kontrollálni 5 éves koráig.

Kétoldali retinoblastoma – öröklődő változat. Felismerésekor mindkét szemben egy vagy több góc észlelhető. Ilyenkor a súlyosabban érintett szem eltávolítása, a másik szem kombinált kezelése (sugár- és citosztatikus kezelés) a választandó. Ha a szövettani feldolgozás után szemgolyó fala is érintett, indokolt lehet a szemgödör besugarazása vagy citosztatikus kezelése.

A helyi sugárkezelés feltétele, hogy a legnagyobb góc bedomborodása maximum 5 mm legyen. Előzetesen citosztatikus kezeléssel sugarazható méretre lehet „zsugorítani” a daganatot. Ha túl sok és túl nagy gócok vannak jelen, akkor teleterápia és citosztatikus kezelés a választandó a besugarazás komplikációi miatt. Fontos azonban, hogy a távoli besugarazást a csontnövekedési zavarok miatt lehetőleg féléves kor után javasolják csak!

Kontroll havonta szükséges, majd jó tumorregresszió esetén 3 havonta altatásban ellenőrizni kell a daganat elhegesedését, aktivitáscsökkenését. Teljes tumorregressziót követően a féloldali retinoblastoma esetén ismertetett ütemben szükséges a további kivizsgálás.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.