Hogyan látnak a látássérültek?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek részéről kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba kerülhet csökkent látású emberekkel, akár családtagokkal, ismerősökkel is.

Tanuljunk meg segíteni!

A különböző alapítványok kiadványainak egy része a látó embereknek szól: őket is meg kell tanítani, hogyan segítsenek látássérült társainknak. A látó ember nehezen képzeli el, mi jelenthet nehézséget a látássérülteknek. Számtalan vicc témája, hogy a jó szándékú segítség visszafele sül el.

Vannak egyszerű gyakorlatok, amelyek segíthetnek elképzelni a helyzetet. A térérzékelésünk, tájékozódó képességünk pillanatok alatt megváltozik, elbizonytalanodunk, ha a szobát elsötétítjük vagy bekötjük a szemünket. Még megfelelő megvilágítás mellett is idő kell az egyik szem letakarásának megszokására – térérzékelésünk jelentősen megváltozik.

Mit látnak a különböző szembetegségben szenvedők?

Érdekes gyakorlat a különböző szemészeti betegségek demonstrálása a szemüveg lencséjének megváltoztatásával.

  • Makuladegeneratio miatti heg esetén középen jelentkezik a homály - pont a centrumban.

  • Szürkehályognál a lencsében megjelenő homály rajzolata különböző lehet.

  • Kifejezett látótérszűkület során (például előrehaladott zöld hályog, degeneratio pigmentosa retinae) kis lyukon keresztül szemléljük a világot – csak a centrumot látjuk, azt, amire ránézünk.

  • Az ideghártya vizenyőjekor „gyűrt celofánon” tekintünk át.

  • Üvegtesti bevérzéskor gomolygó, örvénylő vöröses-barnás pontokat észlelünk.

Csökkent látás és egészséges látás közötti különbség

Csökkent látás és egészséges látás közötti különbség

Mit tehetünk látássérült embertársainkét?

Utcai közlekedés: Egyszerűen kérdezze meg: „Hogyan segíthetek?”! Érintéssel tegyük egyértelművé, hogy a kérdezettől várjuk a választ. Szükség esetén a látássérült karoljon a vezetőjébe és ne fordítva.

Mindkét kezet megfogva vezesse a beteget, mivel így jobban érzi az irányítást és könnyebb kikerülnie az akadályokat is. Egyértelműen jelezzük az utunkba kerülő akadályokat, elhelyezkedésüket és jellegüket is. A padkánál, lépcsőnél lassítsunk le és várjuk meg, míg a lábával vagy a botjával maga érzékeli azt.

Tömegközlekedés, járművek: A környezet érzékelése a tapintás segítségével a leggyakoribb: gépkocsiba vagy székre leülésnél a támlát és az ülőfelületet is érintse meg a kezével, mutassuk meg, hol a kocsi teteje. Érdeklődjünk, melyik buszt, villamost várja – lehetőség szerint kísérjük az első ajtóhoz, hogy a vezető észrevegye. Mozgólépcső, lépcső esetén jelezni kell, mikor kezdődik és ér véget, hol a kapaszkodó.

Ügyintézésnél: Nagyon fontos a megfelelő helyen történő aláírás, sorszámhúzás a hivatalokban, ebben segítségre szorulnak. Bevásárlás, pénzkezelés során a pénz címleteket jól különítsük el számukra. A vakvezető kutyákat ne simogassuk, ne etessük – mert ez eltereli a figyelmét a feladatáról.

Nehezíti a helyzetet, ha halmozottan sérülnek az érzékszervek – látás mellett például a hallás is gyengül.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.