• Hogyan látnak a látássérültek?

    A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek részéről kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba kerülhet csökkent látású családtagokkal, ismerősökkel.

    Tanuljunk meg segíteni!

    A különböző alapítványok kiadványainak egy része a látó embereknek szól: őket is meg kell tanítani, hogyan segítsenek látássérült társainknak. A látó ember nehezen képzeli el, mi jelenthet nehézséget a látássérülteknek. Számtalan vicc témája, hogy a jó szándékú segítség visszafele sül el.

    Vannak egyszerű gyakorlatok, amelyek segíthetnek elképzelni a helyzetet. A térérzékelésünk, tájékozódó képességünk pillanatok alatt megváltozik, elbizonytalanodunk, ha a szobát elsötétítjük vagy bekötjük a szemünket. Még megfelelő megvilágítás mellett is idő kell az egyik szem letakarásának megszokására – térérzékelésünk jelentősen megváltozik.

    Hirdetések

    Mit látnak a különböző szembetegségben szenvedők?

    Érdekes gyakorlat a különböző szemészeti betegségek demonstrálása a szemüveg lencséjének megváltoztatásával.

    • Makula degeneratio miatti heg esetén középen jelentkezik a homály - pont a centrumban.

    • Szürkehályognál a lencsében megjelenő homály rajzolata különböző lehet.

    • Kifejezett látótérszűkület során (például előrehaladott zöld hályog, degeneratio pigmentosa retinae) kis lyukon keresztül szemléljük a világot – csak a centrumot látjuk, azt, amire ránézünk.

    • Az ideghártya vizenyőjekor „gyűrt celofánon” tekintünk át.

    • Üvegtesti bevérzéskor gomolygó, örvénylő vöröses-barnás pontokat észlelünk.

    Csökkent látás és egészséges látás közötti különbség

    Mit tehetünk látássérült embertársainkét?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Utcai közlekedés: Egyszerűen kérdezze meg: „Hogyan segíthetek?”! Érintéssel tegyük egyértelművé, hogy a kérdezettől várjuk a választ. Szükség esetén a látássérült karoljon a vezetőjébe és ne fordítva.

    Mindkét kezet megfogva vezesse a beteget, mivel így jobban érzi az irányítást és könnyebb kikerülnie az akadályokat is. Egyértelműen jelezzük az utunkba kerülő akadályokat, elhelyezkedésüket és jellegüket is. A padkánál, lépcsőnél lassítsunk le és várjuk meg, míg a lábával  vagy a botjával maga érzékeli azt. 

    Tömegközlekedés, járművek: A környezet érzékelése a tapintás segítségével a leggyakoribb: gépkocsiba vagy székre leülésnél a támlát és az ülőfelületet is érintse meg a kezével, mutassuk meg, hol a kocsi teteje. Érdeklődjünk, melyik buszt, villamost várja – lehetőség szerint kísérjük az első ajtóhoz, hogy a vezető észrevegye. Mozgólépcső, lépcső esetén jelezni kell, mikor kezdődik és ér véget, hol a kapaszkodó. 

    Ügyintézésnél: Nagyon fontos a megfelelő helyen történő aláírás, sorszámhúzás a hivatalokban, ebben segítségre szorulnak. Bevásárlás, pénzkezelés során a pénz címleteket jól különítsük el számukra. A vakvezető kutyákat ne simogassuk, ne etessük – mert ez eltereli a figyelmét a feladatáról.

    Nehezíti a helyzetet, ha halmozottan sérülnek az érzékszervek – látás mellett például a hallás is gyengül.

    Dr. Papp Júlia, szemész
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A rotavírus-fertőzés

    Dr. Kónya Judit

    3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. Fontos tudnivalók!

    Kezdő szülők?

    Cs.K., fordító

    Top 10 hiba, amelyet az újdonsült szülők elkövetnek. Tudjon meg többet!

    Látássérültek rehabilitációja:...

    A szem a legfontosabb érzékszervünk, a külvilág ingereinek kb. 75-80 százalékát látásinformáció teszi ki. Ha a látás gyengül vagy...

    A térdprotézis- és a...

    A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti...

    Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak:...

    A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi...

    Vak beteg az orvosnál: kommunikáció...

    Bemegy a vak az orvosi rendelőbe. Nos, nem egy viccet fogok elmesélni, bár biztos vannak humoros történetek. A téma komoly, bár...

    Jelentősen nőnek a vakok és gyengén...

    Jelentősen nőnek a vakok és gyengén látók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások - mondta az Emberi Erőforrások...

    Minden ötödik percben megvakul egy ember

    Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Földön 285 millió ember szenved látáskárosodásban, és ebből a vakok száma 2020-ban...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA