A vakság leggyakoribb okai a világban

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a látásvesztés kockázata, mint az ipari országokban. Ennek elsődleges oka a szegénység és az azzal együtt járó hiányos orvosi ellátás, beleértve a szemészet szakterületét is.

Vakság a fejlődő országokban

A fejlődő országokban a vak gyermekek 90%-a nem tud iskolába járni, a vak felnőttek 80%-a pedig a hiányzó képzési lehetőségek miatt nem talál munkát. Ők és családjaik számára alig van esély kitörni a szegénységből.

Holott a vakság kialakulása - az egész világot tekintve – az esetek 75 százalékában megakadályozható lenne. Vannak ugyanis olyan szembetegségek, melyek kialakulása egyszerű gyógyszerekkel megakadályozható vagy melyek egyszerű gyógyszerekkel gyógyíthatók, így a nyugati ipari államokban nem járnak súlyos szövődményekkel, a szegénység sújtotta fejlődő országokban azonban ugyanezek a betegségek azok, amelyek a leggyakrabban vakság kialakulásához vezetnek.

A vakság okai Közép-Európában

A WHO adatai alapján Közép-Európában vakság kialakulásához a következő betegségek vezetnek az alábbi arányokban:

Szürke hályog (katarakta)

Gyakorisága: 17 millió ember - elsősorban Ázsiában és Afrikában – látásvesztésének oka. Ezzel a szürke hályog a világon a leggyakoribb vaksági ok.

Okai: Kialakulhat időskorban többnyire anyagcsere-betegségek és a szövetek öregedése következtében, másrészt lehet öröklött vagy veleszületett (többek között akkor, ha az anya a terhesség során rubeolafertőzésen esett át), illetve lehet sérülés következménye is.

Kezelése: A szürke hályog következtében megvakult emberek - vagyis a világon élő összes vak ember fele - műtéttel visszanyerheti szeme világát. A műtét során a pupilla mögött elhelyezkedő elhomályosult (vagyis a fényt már átereszteni nem képes) lencsét eltávolítják. Az eltávolított lencse helyére műlencsét ültethetnek be. Ha műlencse beültetésére nem kerül sor, akkor szemüveggel korrigálható a lencse hiánya. A CBM által támogatott kórházakban 2015-ben 600.000 szürkehályog-műtétet végeztek el. A CBM, azaz a Christoffel-Blindenmission nemzetközi keresztény misszió egy világszerte tevékenykedő segélyszervezet, amely adományokból támogatja a látássérült, vak, hallássérült és testi fogyatékossággal élő embereket a fejlődő országokban.

Ez a cikk is érdekelheti A szürke hályog (katarakta)

Trachoma (szemcsés kötőhártya-gyulladás, egyiptomi szemgyulladás)

Gyakorisága: 84 millió ember, köztük gyerekek, nők és férfiak szenvednek trachomafertőzésben Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában. 1,3 millió ember él a Földön, aki a betegség következtében veszítette el látását.

Okai: A betegség a Chlamydia trachomatis nevű baktériummal való megfertőződés következtében alakul ki, amely vízhiány, higiéniai problémák, az egészségmegőrzésre irányuló intézkedések elégtelensége, szegénység miatt, illetve – ahol tömegesen fordulnak elő - legyek közvetítésével következhet be. 10-20 évvel a betegség első tüneteinek megjelenése után a szemhéj belső, kötőhártyával borított felszínén hegek képződnek, aminek következtében a szemhéj torzul, így a szempillák állása megváltozik és a szaruhártyát dörzsölik. Az állandó irritáció a szaruhártya hegesedéséhez, elhomályosulásához és végül vaksághoz vezet.

Kezelése: A kezdeti stádiumban lévő betegség az arc rendszeres tisztításával és tetraciklin (antibiotikum) tartalmú szemkenőccsel kezelhető. A betegség előrehaladottabb állapotában egy kis szemhéjműtét jelenthet megoldást. Ha a trachomafertőzés kezeletlen marad, a beteg megvakul. A CBM munkatársai 2015-ben 800.000 trachomafertőzött beteget vizsgáltak meg és kezeltek.

Zöld hályog (glaukóma)

Gyakorisága: A világon körülbelül 4,5 millió ember él, aki zöld hályog miatt vesztette el látását.

Okai: Az esetek nagy többségében az ok a túl magas szembelnyomás, amely a látóideget károsítja. Az érintettek eleinte nem éreznek fájdalmat, ezért a zöld hályogot gyakran már csak akkor veszik észre, amikor a látóideg károsodása már előrehaladott állapotban van.

Kezelése: Fontosak a betegség korai felismerését, a látásvesztés megelőzését szolgáló vizsgálatok (szembelnyomásmérés tonométerrel), szemcseppek alkalmazása, műtét. A zöld hályog következtében már kialakult látásvesztés már nem fordítható vissza.

Ez a cikk is érdekelheti A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Folyami vakság (onchocerciasis)

Gyakorisága: Nyugat- és Közép-Afrikában, Dél-Amerikában és az Arab-félsziget területein fordul elő. 290.000 folyami vakság következtében visszafordíthatatlanul megvakult ember él a Földön.

Okai: A betegséget okozó fonálféreg faj lárvái a vérszívó Simulium fajok (fekete legyek) csípésével kerülnek a szervezetbe. A lárvák itt válnak ivarérett férgekké, élettartamuk egyenként elérheti akár a 12 évet is, mialatt mikroszkopikus méretű lárvák (mikrofiláriák) millióit rakják le, amelyek aztán tovább és tovább szaporodnak. A lárvák ide-oda vándorolnak a testben, eljuthatnak a szembe is, és visszafordíthatatlanul, súlyosan károsíthatják a látóideget.

Kezelése: A megfertőződötteknél a vakság megelőzése céljából a Mectizan (ivermectin) nevű gyógyszert alkalmazzák, melyet 10 éven keresztül rendszeresen évente egy-két alkalommal kell bevenni. A CBM a WHO-val szorosan együttműködve végzi a Mectizan-adományozást a rászorulók körében.

Ehhez a világszerte elterjedt terápiához már 3,3 millió onchocerciasisban szenvedő ember juthatott hozzá a partnerprojektek munkatársainak segítségével. Kezelés nélkül az onchocerciasis vaksághoz vezet.

Ez a cikk is érdekelheti Folyami vakság (onchocerciasis)

A-vitamin-hiány (a gyermekkori vakság leggyakoribb oka)

Gyakorisága: A fejlődő országokban évente 350.000-500.000 kisgyermek vakul meg A-vitamin-hiány következtében. Sokan közülük a vakság kialakulása után néhány éven belül meghalnak. A Földön 1,4 millió vak gyermek él.

Okai: Az A-vitamin-hiány hiányos táplálkozás következménye, xerophtalmiához, azaz szemszárazsághoz vezet, ami a szaruhártya kifekélyesedéséhez vezethet, és következményeként vakság alakul ki. A folyamatot felgyorsítja például a kanyaró, mivel egyes tanulmányok szerint a betegség során jelentősen csökken a szervezet A-vitamin-ellátottsága. Az A-vitamin-hiány növeli a kanyarós gyerekek megvakulásának kockázatát.

Kezelése: Vitaminban gazdag táplálkozással, illetve kanyarófertőzés esetén A-vitamin-készítmények szedésével, valamint szegénység sújtotta országokban A-vitamin-készítmények szedésével megelőzhető a vakság kialakulása. Ha egy gyermek A-vitamin-hiány következtében vakul meg, akkor végérvényesen elveszíti látását. A CBM a rászorulóknak A-vitamin-kapszula szétosztásával segít.

Tovább Gyermekkortól fontos a szemészeti szűrés

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.