Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

A műtét sikere, a beültetett korong gyógyulása a műtéti technikától, a szem többi szövetének épségétől és az immunreakciótól függ. A beültetendő szaruhártya korong a donorból való eltávolítás után közvetlenül használható fel vagy „szaruhártya bankból” szerezhető be.

Műtét előtt alaposan ellenőrzik a szaruhártya állapotát (sejtszám, vastagság stb.), az átvihető fertőző betegségekre (AIDS, hepatitis B stb.) szerológiai szűrést és szükség esetén HLA egyeztetést is végeznek.

A műtét menete

  • A korong méretének megtervezése (ideális a 7,5 mm-es átmérő). A beültetendő korong átmérője 0,5 mm-el nagyobb, mert így érhető el biztonságos sebzárás.
  • A beültetendő, majd a befogadó szaruhártya korong kimetszése körkéssel (trepán), melynek működési elve a „pogácsa szaggató”-hoz hasonlít. A tökéletes illeszkedés miatt a sebszéleket finom mikrosebészeti ollóval igazítják meg.
  • Tovafutó (cikk-cakk vonal) vagy csomós varratokkal rögzítik a korongot.

Érdekesség

Az ideális sebszélek elkészítéséhez a jövőben körkés helyett „lézerkés” használható (femtosecond laser), mely az ideális mélységben és íven a szövet elpárologtatásával „vág”. Kutatások folynak a szaruhártya szélén elhelyezkedő őssejtek beültetéséről és csak a belső sejtsort tartalmazó részleges átültetésről is.
Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)
Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

Esetleges komplikációk

Előfordulhat késői sebgyógyulás, varratok meglazulása, emelkedett szemnyomás, szaruhártya mögött membránképződés és ritkán az éleslátás helyének vizenyője is.

A legjelentősebb komplikáció a beültetett szaruhártya korong kilökődése lehet, melyet a befogadó szervezet immunválasza okoz. Ezek fele a műtét utáni 6 hónapban történik. Bepirosodás, homályos látás (a szaruhártya belső felületén lerakódott gyulladásos sejtek és másodlagos vizenyő miatt) vagy bármilyen gyulladásos panasz esetén azonnali kontroll szükséges!

A műtét utáni kezelés

Gyulladásos- és kilökődési reakció megelőzésére antibiotikum, gyulladáscsökkentő (szteroid), pupillatágító szemcseppek javasoltak. Szükség esetén szemnyomáscsökkentő és műkönny is szóba jön. A varratokat az erezetlen szaruhártyából kb. 1 év múlva lehet eltávolítani.

Fontos, hogy a keratoconus miatt végzett műtétet követően csak enyhe pupillatágító cseppet használjunk, mert az erősebbektől évekig tág maradhat a szembogár!

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Szaruhártya
A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.