Súlyos következményekhez is vezethet a könnycsatorna-elzáródás

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Egyre több embert érint a könnycsatorna-elzáródás, hazánkban mintegy 2000 beteg fordul orvoshoz évente ezzel az erőteljes könnyezéssel, váladékozással, a szem sarkának kipirosodásával járó kórképpel - mondta Dr. Szalai Irén.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tanársegédje szerint az érintettek között több a nő, mint a férfi. Fontos a korai felismerés és kezelés, ha ugyanis elhanyagolják, legyengült immunrendszer esetén akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet – tette hozzá.

Bővebben Az agyhártyagyulladásról

A könnycsatorna-elzáródás lehet egy- vagy kétoldali, kialakulásában anatómiai szűkület, veleszületett rendellenességek, arcsérülések, apró kövek vagy külső faktorok is szerepet játszanak – mondta Dr. Szalai Irén, hozzátéve, hogy fül-orr-gégészeti vagy szemészeti beavatkozások, valamint krónikus gyulladások okozta visszatérő nyálkahártya-duzzanatok, reumás vagy autoimmun betegségek is állhatnak a hátterében. Számos egyéb oka is lehet azonban a könnyezésnek, példaként a könnyelvezető rendszer fentebbi szakaszának elzáródását, a szemfelszíni gyulladásokat vagy a szárazszem-betegség bizonyos eseteit említette a szakorvos.

Tovább Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Ezek a kórképek gyakoribbak a 40 év feletti nők körében, ehhez hozzájárul a hormonszintek változása is. A szemszárazságra a számítógép-, mobilhasználat is hatással van, de bizonyos gyógyszerek szedése vagy külső környezeti tényezők (például: por, klíma) is befolyásolják – mondja Dr. Szalai Irén, kiemelve a szemcseppek hosszú távú használatának káros hatását.

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján ide kattintva tudja elolvasni

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.