• A szürkehályog kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szürkehályog (katarakta) esetén a szem állapotának alapos, több módszerrel történő diagnosztikai vizsgálatára van szükség, mivel az egyetlen kezelési lehetőség a lencse műtéti eltávolítása.

    A téma cikkei

    3/1 A szürkehályog (katarakta)
    3/2 A szürkehályog kezelése
    3/3 Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

    Látásélesség vizsgálat. A vizsgálat során a szemész megnézi, milyen méretű a betűket vagy számokat tud leolvasni meghatározott távolságból. A két szemet külön vizsgálják. A Kettessy-féle táblán felülről lefelé egyre kisebbek a jelek, ezáltal orvosa meg tudja határozni, hogy milyen a látásélessége (vízusa).

    Réslámpa vizsgálat. Réslámpa vizsgálattal orvosa a szem elülső részét tekinti át felnagyítva. Az elnevezés onnan származik, hogy eközben egy résen átjövő intenzív fénycsík világítja meg a szaruhártyát, az íriszt és a lencsét.

    Hirdetések

    Retinavizsgálat. Ezen eljárás során az orvos szemcseppel kitágított pupillán át egy oftalmoszkópnak nevezett eszköz segítségével nézi meg a szem belsejének részleteit, köztük a lencsét is. A vizsgálattal meghatározható a homály súlyossága is. Ha látása homályos és szemtáji fájdalma is van, orvosa meg fogja nézni, nincs-e zöld hályoga illetve a retina és a látóideg rendellenességeit is megpróbálja kizárni. A pupillatágító csepp általában néhány órán keresztül tartja tágan a pupillát, addig nehezére fog esni közeli tárgyakra fókuszálni, azonban a távolra való látás kevésbé érintett. A tág pupillák miatt érdemes hazafelé napszemüveget felvennie, különösen, ha süt a nap. Fontos, hogy autót lehetőleg ne vezessen.

    A szemműtét

    Mikor forduljunk orvoshoz?
    A katarakta rutin szemvizsgálattal könnyen kimutatható. Amennyiben látásával kapcsolatban a fenti tüneteket tapasztalja, vagy bármely más panasza van, forduljon szemorvoshoz!

    Ha Önnek szürkehályoga van, a kezelési lehetőségeket beszélje meg szemészével. Ha a szürkehályog mellett más, látásélességét csökkentő betegsége is van (pl. zöld hályog, retinasorvadás), a szemlencse eltávolítása sajnos nem biztos, hogy lényegesen javítani fogja a látását.

    A katarakta gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek. Az egyetlen hatásos kezelés a műtét, melynek során az elhomályosodott lencsét eltávolítják és egy beültetett műlencsével pótolják. Néha csak a lencsét távolítják el és nem helyeznek be implantátumot. Ilyenkor a látást nagy dioptriájú (erős) szemüveg vagy kontaktlencse segítségével korrigálják.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    3/1 A szürkehályog (katarakta) | 3/2 | 3/3 Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Mit kell tudni a rövidlátásról?

    Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a lencse felszíne túlságosan domború - vagy ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.

    Van esély a szürkehályog megelőzésére?

    Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás - ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos fokig vagy teljesen elszürkülhet. Mintha a beteg felvett volna egy piszkos szemüveget. A homályos látás mellett nő a fényérzékenysége is. Lehetséges, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul ehhez? Az okokat és megelőzési lehetőségeket Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körbe.

    A szürkehályog műtét kockázatai

    A szürkehályog műtét nagyon gyakori eljárás, és bár biztonságosnak tartott, nem kockázatmentes. Az általános műtéti kockázatok mellett a szürkehályog műtét egyedi komplikációkkal járhat. A szövődmények kockázata az időseknél magasabb.

    A szürkehályog műtéti kezelése

    A szürkehályog az időskorban fellépő leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, és a szemlencse elhomályosodását jelenti, az ezzel járó fokozatos látásromlással együtt. A probléma műtéti orvoslása során eltávolítják az elhomályosult lencsét, és műlencsével helyettesítik. Világszerte ez számít a leggyakoribb műtéti beavatkozásnak.

    Az öregszeműség (presbiópia) kezelése

    A presbiópia kezelésének célja, hogy a közeli tárgyakra való fókuszálás képességének természetes csökkenését korrigáljuk. Ez lehet külső korrekciós lencse vagy műtét egyaránt.

    Új eszköz a leggyakoribb szembetegségek kezeléséhez

    A 45 éves kor feletti lakosság számottevő részének jelenthet életminőség-javulást az az új műszemlencse, melyet ma mutattak be a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) kongresszusán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA