• Milyen gyakran érdemes kontaktlencsét viselni?

    WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
    Szerző:
    WEBBeteg

    A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatásuk, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el velük, mint szemüveggel. Mivel a teljes látómező fókuszba hozható, ezért sportolás és vezetés közben tisztább látás érhető el vele, mint a szemüveggel.

    A téma cikkei

    3/1 A kontaktlencsék típusai
    3/2 A kontaktlencsék viselése
    3/3 A kontaktlencsék tisztítása

    Amennyiben sokat vagyunk vízben, meg kell gondolnunk, hogy milyen típusú kontaktlencsét viselünk, mivel a vízben lehetnek baktériumok, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak - általában tilos felhelyezett kontaktlencsékkel úszni. Nagy előnyük, hogy nincsenek olyan visszaverődések, csillogások, mint szemüveg használatakor, valamint esztétikailag is szebb és kényelmesebben viselhetőek.

    Hirdetések

    Hátrányuk azonban, hogy drágább, kevesebb oxigént engednek a szem felszínéhez, valamint nagyobb törődést igényel a felhelyezésük, tárolásuk stb. Lehetnek súlyosabb szövődményei is a viselésének, melyek akár a látást is veszélyeztethetik, ezért fontos meggondolni, hogy milyen típusú lencsét szeretnénk használni a látáskorrekcióra, mikor és meddig szeretnénk hordani.

    A lágy típusú lencséknek van egyfajta általános besorolásuk, ami azon alapszik, hogy milyen gyakran kell megválni tőlük:

    1. Napi lencsék: egy napi használat után el kell dobni, minden nap újat kell használni, azonban fertőzések szempontjából ez a legbiztonságosabb.

    2. Eldobható lencsék: reggel kell betenni, este kivenni, majd tisztítani, tároló folyadékban tárolni és két héten belül ki kell dobni.

    3. Hosszútávon használható lencsék: hasonló a folyamat, mint az előző esetben, de csak havonta vagy negyedévente kell újra cserélni.

    4. Hagyományos (újra felhasználható) lencsék: hasonló a folyamat, mint az előzőekben, de csak félévente vagy évente szükséges cserélni.

    Szabályok, amiket érdemes szem előtt tartani

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyik legfontosabb szabály, hogy éjszaka nem maradhat bent kontaktlencse, kivéve amennyiben speciálisan olyan lencséket használunk, amelyek ezt megengedik. Ez utóbbi esetben azonban nagyon pontosan kell követni a gyártó előírásait. Az első néhány alkalommal mindenképpen szemész szakorvos vagy optometrista segítségét kell kérni, hogy a felhelyezéssel, kivétellel kapcsolatos legfontosabb mozdulatokat megmutassa, és azokat begyakoroljuk. Mivel a napi rutin részévé válik egy idő után a kontaktlencse cseréje, ezért gyakran akaratlanul, figyelmetlenségből elkövethetünk néhány hibát.

    KÖTELEZŐ

    TILOS

    Bármilyen panasz (homályos látás, könnyezés, fényérzékenység, fájdalom stb.) esetén szemész orvost felkeresni.

    Félvállról venni a panaszokat.

    Betartani a viselésre és cserére vonatkozó előírásokat.

    Tovább hordani a kontaktlencséket.

    Mindig tiszta, száraz kézzel nyúljon a lencsékhez.

    Másnak odaadni a kontaktlencséket.

    Tisztítani, fertőtleníteni, megfelelően tárolni a kontaktlencséket.

    Nem betartani az orvosi előírásokat.

    Mindig friss folyadékot használni az öblítésre, tisztításra, tárolásra.

    Használt folyadékot használni.

    Kiönteni a használt folyadékokat, kiöblíteni a lencsetartó tokot friss folyadékkal, majd kiszárítani.

    Csapvizet, nyálat, palackozott vagy desztillált vizet használni a kontaktlencsék tisztításánál, tárolásánál.

    Időközönként a lencsetartó tokot cserélni.

    A szem egészségén ügyeskedni/spórolni.

    Sminkelés előtt betenni a kontaktlencséket.

    Sminklemosás után kivenni a kontaktlencséket.

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Számos szembetegséget okozhat az UV-terhelés

    Tudjuk, hogy bőrünket védeni kell a káros UV sugárzással szemben, mivel napégést, felgyorsult bőröregedést és súlyosabb esetekben akár bőrrákot is okozhat. Az UV sugárzás azonban ugyanilyen káros hatással lehet szemeink egészségére is, így a szemeket és a szemkörnyéki bőrt ugyanúgy védeni kell az UV sugárzással szemben.

    Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

    Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

    A cukorbetegség szemészeti szövődményei

    A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

    Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

    A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

    Folyton könnyezem, mégis száraz a szemem - Hogyan lehetséges ez?

    Szemünk testünk egyik legféltettebb szerve. Az információk túlnyomó többsége a látás segítségével jut el tudatunkig. Bármi, ami a látásunkat károsítja, súlyos tényező lehet a mindennapi életérzés megváltozásában. Ilyen változás lehet a szemszárazság. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA