Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

A téma cikkei

3/1 A kontaktlencsék típusai
3/2 A kontaktlencsék viselése
3/3 A kontaktlencsék tisztítása
  1. Kemény kontaktlencsék: alakja változatlan, így képes az astigmiát is nagyon jó mértékben korrigálni. Korábban olyan anyagból készítették őket, melyek nem nagyon eresztették át az oxigént, azonban ma már speciális anyagból állítják elő őket.

  2. Lágy kontaktlencsék: anyaga puha és hajlékony, megszokása és viselése könnyebb. Kissé nagyobb átmérőjűek, mint a kemény kontaktlencsék, ennek ellenére nagyon jó az oxigénáteresztő képességük.

A lágy kontaktlencsék egyfajta gélből készülnek, vizet tartalmazó plasztikus anyagból, amit hidrogélnek nevezünk. Ezek a lencsék igazán vékonyak és hajlékonyak, így jól alkalmazkodnak a szem felszínéhez. Korábban az egyetlen alternatíva a kemény anyagból készült lencse volt, amit PMMA (polimetil metakrilát) műanyagból készítettek. Ezeknél a lencséknél akár hetekig is eltarthatott, hogy hozzászokjon a szem, és rengeteg ember nem tudta viselni az irritáció miatt. A PMMA lencsék kiváló látást biztosítanak, de nem továbbítják az oxigént a szemhez, és nehezen illeszkednek, ma ritkán alkalmazzák.

A szilikon hidrogél lencse egy fejlett típusa a lágy kontaktlencséknek, amely sokkal szivacsosabb, mint a normál hidrogél lencse, és több oxigént enged a szaruhártya irányába. Legalább 5 altípusa létezik, mára pedig ez a legtöbbször felírt kontaktlencse az USA-ban.

A hibrid vagy keresztezett kontaktlencsék az előző típusok előnyös tulajdonságaival rendelkeznek: a kényelmes viselést és a kristálytiszta látást biztosítják. A hibrid lencséknek van egy merev gázáteresztő középső része, körülvéve szilikon hidrogéllel. E tényezők ellenére csak nagyon kevés ember használja ezt a típust, talán azért, mert nehezebben illeszkedik és sokkal drágább, mint a lágy vagy a szilikon hidrogél lencse.

A gázáteresztő lencse (GP, RGP) egy merev kontaktlencse, amely látszatra és érzésre olyan, mint a PMMA, de szivacsos az anyaga és átengedi az oxigént. Emiatt közelebb helyezkedik el a szemhez, mint a PMMA lencsék, így kényelmesebb is. Előnye a lágy és a szilikon hidrogél lencsékkel szemben, hogy élesebb látást biztosít, méghozzá az anyag merevsége miatt.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A mai modern kontaktlencsék képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), az astigmiát és a presbiopiát (öregszeműség) is. Elmondható, hogy potenciális versenytársai a hagyományos szemüveg lencséknek. A kontaktlencse típusának eldöntésében érdemes szemész szakorvost – esetleg optometristát – felkeresni, aki eldönti, hogy milyen korrekcióra, milyen tulajdonságú lencse alkalmas.

  • A tórikus kontaktlencséket az astigmia korrigálására fejlesztették ki, de rövidlátásra és a távollátás bizonyos típusaira is használják kombináltan.

  • A bifokális és multifokális lencsék fejlett, lágy (vagy akár kemény) típusú lencsék, amelyek a közel- és távollátás, valamint az öregszeműség korrekciójára nyújtanak megoldást. Olykor nem érhető el vele tökéletes látás, azonban vannak olyanok, akiknek erre van szükségük.

  • Vannak színes kontaktlencsék, melyek elérhetőek különböző színekben is, így esztétikai élményt is nyújthatnak látásproblémával nem rendelkező emberek számára. Ezek között találjuk, az úgynevezett kozmetikai lencséket is, azonban ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki szemész szakorvos véleményét.

  • Az UV-szűrős kontaktlencsék segítenek megvédeni a szemedet a Nap káros UV-sugaraitól. Mivel a kontaktlencsék nem fedik le a szemed teljes területét, a kimondottan UV-blokkoló kontaktlencse jobb ötlet lehet, mert ez teljes védelmet nyújt a szemednek a napsugárzás ellen.

  • Terápiás kontaktlencséket használunk bizonyos szaruhártya sérülések, betegségek után a gyorsabb gyógyulás érdekében.

  • A kontaktlencse, mint protézis. Az áttetsző, lágy lencsék (prosztetikus lencsék) lehetnek egyedileg egy olyan szemre tervezve, amely eltorzult egy sérülés vagy egy betegség során. Ilyenkor próbálják elfedni a sérülést, és a másik, ép szem mintájára tervezni azt, hogy a lehető legnagyobb legyen a hasonlóság.

Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.