• Programok a fehér bot világnapja kapcsán

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kiállításokkal, számos figyelemfelhívó és tájékoztató programmal várja a látássérült, vak és a látó közönséget a Vakok Állami Intézete, a fehér bot világnapjához kapcsolódóan.

    "Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ember él, kutatások szerint számuk évente 4-6 ezer fővel nő. Ma már a vakságot okozó betegségeknek mintegy 80 százaléka például szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne, a bekövetkező megbetegedéseknek pedig mind nagyobb része gyógyítható" - mondta el Szabóné Berta Irén, az intézmény igazgatója. A programsorozat már október elején megkezdődött és egészen a hónap végéig tart.

    Hirdetések

    A Vakok Állami Intézete az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 1,2 milliárd forintot nyert a látássérültek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztésére, hogy a rászorulók az egész országban magas minőségű szolgáltatásokhoz juthassanak. A nyertes pályázat keretében lehetőség nyílik egyebek mellett a felnőtt korú látássérültek komplex állapotfelmérésére és látásvizsgálatára, rehabilitációt működtetnek olyan megyékben, ahol jelenleg nehezen elérhető a szolgáltatás, valamint a látássérültekkel foglalkozó szakembereket szakmailag támogatják, módszertani központot alakítanak ki és működtetnek.

    Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tájékoztatón kiemelte: azért is fontosak ezek a napok, mert felhívják a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élő emberekben rejlő értékekre, tehetségükre, különleges adottságaikra.

    További fejlesztéseket terveznek

    Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nyertes pályázat mellett kitért arra is, hogy a rehabilitációs szolgáltatás elérhetőségének javítása és további minőségi fejlesztés érdekében az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja 1,3 milliárd forintos támogatást nyújt egy új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létrahozására egy Budapesten és Pest megyén kívüli térségben. Az új telephely létesítésével olyan új képzési központ is létrejön, amely lehetővé teszi a komplex rehabilitáció kiegészítését például nyelvi, informatikai és egyéb olyan képzési programokkal, amelyek hozzájárulhatnak a későbbi munkaerő-piaci integráció sikeréhez.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fehér bot világnapja alkalmából a Vakok Állami Intézetében több kiállítás is megtekinthető: a Mesehősök kerámiaképeken című tapintható tárlatot Jankovics Marcell filmrendező nyitotta meg. A 25 mesekép Flamann Ildikó fazekas-keramikus munkája.

    Az Ügyes kezek kiállítás betekintést nyújt a Vakok Állami Intézete kézműves szakköreinek munkáiba, láthatóvá, tapinthatóvá válik minden olyan alkotás, amelyet látássérült lakók a különböző foglalkozásokon és önállóan készítettek. A rendezvénysorozat ideje alatt az intézmény állandó kiállítása, az Arcmás kiállítás is megtekinthető, amelyen tapintható formában elkészített, gipsz alapú, speciális gumiszerű anyaggal bevont maszkok révén a látássérültek tájékozódhatnak a közszereplők arcáról.

    Egész napos tematikus műsorral készült a Kossuth Rádió a világnapon.

    Az ENSZ 1969-ben október 15-dikét a vakok világnapjává nyilvánította. A magyar Országgyűlés 2010-ben az új alaptörvénybe foglalta, hogy "Magyarország védi a fogyatékossággal élő személyeket, és segíti esélyegyenlőségük megvalósulását".

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    Innovatív szolgáltatás segíti ezentúl a látássérülteket

    Infokommunikációs távszolgáltatást indít látássérülteknek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

    Zöldhályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

    A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.

    Óvja a látását és kezeltesse magasvérnyomását

    A magas vérnyomás szövődményei kapcsán leginkább a szívinfarktus és a stroke jut az emberek eszébe, ám tanulmányok szerint a hipertónia és a glaukóma - azaz a zöldhályog - közt is van összefüggés. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.

    Modern műtéttel a zöldhályog ellen!

    Fontos, hogy eljárjunk szűrővizsgálatokra, mert a glaukóma, azaz a zöldhályog a kialakult vakság első számú okozója. A mai lézeres műtétekkel teljesen orvosolható a probléma, ezért is fontos, hogy rendszeresen megmérjék a szemünkben a szemnyomást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA