Jáksó akkor is hordana szemüveget, ha nem kellene

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Bár a lakosság felének szüksége lenne rá, csak 3,5 millió magyar hord szemüveget, másfél millióan ráadásul olyat, ami egyáltalán nem felel meg a szükségleteiknek. Október a Látás Hónapja, így több száz optikában az ország szinte teljes területén lehetőség van látásvizsgálatra.

Az információnk 80 százalékát a szemünkön keresztül szerezzük, így egyáltalán nem mindegy, hogy az az információ milyen minőségű. A szem romlásával jelentős életminőség romlás is bekövetkezhet, ezért is nagyon fontos, hogy a látószervünk egészségére ugyanúgy ügyeljünk, mint más szerveink egészségére.

Az ötödik alkalommal megrendezett Látás Hónapja alakalmából közel 300 optikában, mintegy 80 településen ingyenes szűrést és szaktanácsadást végeznek az optikusok, hogy azok is eljussanak szemvizsgálatra, akik eddig valamilyen okból ezt nem tették meg.

Fáradékonyság, fejfájás, szempirosodás, könnyezés

A szem romlása nem betegség, hanem állapot. Nehéz észrevenni, hiszen az emberek benne élnek, s a nagyfokú romlás nem egyik napról a másikra, hanem évek alatt alakul ki. A szem és az agy is hozzászokik a romláshoz. Ám pár apró tünetből lehet következtetni a romlásra. Az agynak nagyobb teljesítménnyel kell dolgozni, hogy éles képet állítson elő, így jellemző a fáradékonyság és a fejfájás. Később pedig a szempirosodás és a könnyezés.

A rövidlátás

Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya, vagy a lencse felszíne túlságosan domború - vagy ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.
A rövidlátó beteg a közeli tárgyakat, személyeket élesen látja, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül. Mit kell tudni a rövidlátásról?>>

Azok pedig, akik magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdenek, még veszélyeztetettebb csoportba tartoznak – magyarázta Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője, hozzátéve: a szűrésen kívül magunk is tehetünk a szemünk egészségéért.

A két szem nem egyformán romlik!

Fontos az évenkénti látásellenőrzés, akkor is, ha nem vagyunk szemüvegesek. Figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre és az egészséges, mozgásban gazdag életvitelre is. Ha számítógép előtt dolgozunk, óránként tartsunk 5 perc szünetet, s használjunk olyan fényforrásokat, melyek fénye a természetes fényhez közeli. És ne hordjunk olyan szemüvegeket, amiket a szupermarketben, előre gyártottan vettünk! – tanácsolta a szakértő, aki azt is elmondta, 1,5 millióan vannak azok, akik ezekkel az előre gyártott eszközökkel próbálják korrigálni a látásukat.

Látás Hónapja Jáksó Lászlóval

A két szem azonban nem egyformán romlik, s az így vásárolt szemüvegekre az is jellemző, hogy túlkorrigálnak velük az emberek. – Hajlamosak olyan szemüveget megvenni, amivel nagyobbnak látszik a betű, mert az biztos jó lesz – folytatta Tóbiás Richárd.

Jáksó Lászlónak nagyon is ismerősek ezek a problémák, ugyanis 6 éves kora óta szemüveget hord. – Édesapám vak volt, s nem is akart gyereket, nehogy az is vak legyen. Amikor hatévesen kiderült, hogy baj van a szememmel, nagyon megijedtek. Olyannyira, hogy kerítettek egy magán orvost, aki megnyugtatta őket, nem leszek vak, csak szemüveg kell. 2,5 dioptriás szemüveget hordtam, de ma már csak 0,25-ös és 0,75-ös kell.

Azt hinné az ember, hogy jobban figyelek a szememre így, de nem. Mint ahogy a szemüvegeimre sem, de ha üveg lenne a helyükön, már akkor is hordanám őket – mesélte a műsorvezető.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.