Állandóan könnyezik a szemem - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Hat hónapja könnyezik mindkét szemem, többféle szemcseppet és gélt is kipróbáltam, de egyik sem hatott. Állítólag be van szűkülve a könnycsatornám - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kötőhártyagyulladás (conjunctivitis)

Ha Önnek kötőhártya-gyulladás a van, úgy érezheti, hogy szemében van valami, amit nem tud eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat. A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése.

Kötőhártyagyulladás (conjunctivitis)

A könnyező szem lehetséges okai

A könnyezés problémakörét több oldalról és nagyon alaposan kell megközelíteni a megoldási próbálkozás kiválasztása előtt. Első lépésben tisztázni kell, hogy valóban megfelelő összetételű, mennyiségű a könny, nincs allergiás vagy egyéb kötőhártyagyulladása. Ezt követően ellenőrizni kell a könnyelvezető rendszert.

Ha a könnypont elzáródott, vagy szűkebb a szükségesnél, akkor szondás tágítással vagy teljes könnypont plasztikával lehet a problémán segíteni. Ha a könnypont jó tágasságú, de a helyzete nem megfelelő. Leggyakoribb eset, ha az alsó szemhéj kis mértékben kifordul és így nem merül a könnytócsába a könnypont, emiatt pedig nem tud megfelelően elfolyni a könny.

Megoldás ilyen esetekben a szemhéj belső felszínén végzett plasztikai beavatkozás, mely segít a szemhéjnak visszakerülni a megfelelő pozícióba. Ezen túl esetleg szóba jöhet a könnyutak feltérképezése a megfelelő kontrasztanyagos feltöltés segítségével. Az eredménytől függően lehet a szükséges szakaszon, különböző bonyolultságú műtéti beavatkozást elvégezni.

Tovább Miből áll a könny?

Szemviszketés - Milyen betegség tünete lehet?

A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Dörzsöléssel jelentősen ronthatjuk a panaszokat! Legfontosabb a megelőzés: a reakciót kiváltó anyag - allergén - eltávolítása. Megfelelő kezelés nélkül nagyon súlyos gyulladás alakulhat ki. Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz?

A szemviszketésről

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.