• A zöldhályog kevésbé veszélyezteti a gömbölyded nőket

    Szerző:
    WEBBeteg

    A túlsúlyos nőknél kisebbnek találták a zöldhályog kialakulásának kockázatát amerikai kutatók, akik eredményeiket hétfőn ismertették az Archives of Ophthalmology című szakfolyóiratban.

    A tanulmányban 4 ezer holland nőt és férfit követtek nyomon egy évtizeden át, akiknek az életkora a felmérés kezdetén 55 év fölött volt.

    Hirdetések

    A követés átlagosan tíz éve alatt a résztvevők mintegy három százalékánál jelentkezett nyílt zugú glaukóma (zöldhályog). Az adatok elemzésekor az derült ki, hogy a nőknél a testtömegindex (BMI) növekedése arányban állt a zöldhályog kockázatának csökkenésével.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kilogrammokban mért testsúly és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosaként kiszámítható BMI érték minden 1 egységnyi növekedése a zöldhályog kialakulási kockázatának 7 százalékos csökkenésével járt együtt a felmérésben.

    Más tényezők - így az életmód, az iskolázottság vagy a jövedelem - nem befolyásolták a glaukóma kockázatát.

    Az ösztrogén hormon szintje okozhatja

    A férfiaknál a fentihez hasonló összefüggést nem találtak a kutatók, ezért feltételezik, hogy a nőknél a rizikócsökkenés az ösztrogén hormon szintjével állhat kapcsolatban, utóbbi ugyanis magasabb azoknál a nőknél, akiknek nagyobb a testzsír aránya.

    Mint azonban a tanulmányt vezető Louis Pasquale, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa hangsúlyozta, az összefüggés oka továbbra is tisztázatlan.

    A zöldhályog (glaucoma) és tünetei


    A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet. A zöldhályog (glaucoma) és tünetei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A zöldhályog kezelési lehetőségei

    A zöldhályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    Nem tudok hízni - Mi okozhatja a soványságot?

    Amikor a média, a fitneszvilág s a mindennapok reklámjai szinte egyfolytában a fogyást, a testsúlycsökkentést szajkózzák, talán kevesen gondolnak bele abba, hogy léteznek köztünk olyanok, akik számára éppen alacsony testsúlyuk okozza a legnagyobb problémát. Ők azok, akik sokszor bármit megadnának egy-egy felszedett kilóért cserébe, akik számos túlsúlyos társukhoz hasonlóan szégyellik testüket, csak éppen egy egészen másfajta látvány miatt.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

    Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

    Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA