• A szem betegségei

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2018-08-05 18:56
    Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagén rostok alkotják, melynek sűrűsége az üvegtesten belül jelentősen eltér.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-08-05 11:25
    A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
    2018-08-01 20:51
    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos
    2018-07-30 02:51
    A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással, rossz tájékozódással társulnak. A panasz fő oka az A-vitamin hiánya mellet a retinitis pigmentosa nevű betegség lehet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2018-07-29 02:51
    A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2018-07-21 13:11
    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2018-07-17 20:41
    A szemüveg a látás egyik legfontosabb és talán legelterjedtebb segédeszköze. Nem érdemes kizárólag a divatot követni, sokkal fontosabb az egyén ízlése, stílusa. A jól megválasztott szemüvegkeret ékszer, öltöztet.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2018-07-17 14:59
    Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében - mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során.
    Panaszok
    Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
    2018-07-17 09:41
    Bár a magas vérnyomásnak jellemzően nincsenek kifejezett tünetei, néhány esetben akár különösnek tűnő jelenségek hátterében is állhat vérnyomásprobléma. Dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a szemet érintő gondokról és a szédülésről, ájulásról beszélt.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2018-07-14 18:56
    Fiatal korban a lencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!