• Stroke - Minden perc számít!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több ezren látogattak ki május 9-én vasárnap a Stroke Napjára, amelynek a hagyományokhoz híven a budapesti Városliget adott otthont. A szervezők az agyi érkatasztrófák gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánták felhívni a lakosság figyelmet.

    Ingyenes szűrővizsgálatok, tanácsadás és szórakoztató programok várták az érdeklődőket. Minden szűrősátornál hosszú kígyózó sorokban álltak, még a délutáni eső sem riasztotta el őket.

    Hirdetések

    A WHO szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra a halálos kimenetelű események száma 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja e betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyér-katasztrófa következtében.

     

     A stroke rizikófaktorairól

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. >>Ön hajlamos stroke-ra?

    Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, 14 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24%-át még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5%-uk a második évben távozik az élők sorából.

    Még a stroke után életben maradtak sem biztosan élhetnek teljes életet, hiszen az esetek több mint 60 százalékában valamilyen mértékű kognitív leépülés mutatható ki.

    A stroke így a rokkantságok tekintélyes hányadáért is felelős, pillanatnyilag 200-250 ezren élnek árnyékában.

    A betegek 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 12-18%-12-18%-az aphasiás (beszédzavar), míg 32%-a pedig depresszióssá válik.

     

     Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?
    A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor

    A betegek negyede fiatalabb 60 évnél, a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-t, mint a nők. A Stroke Napján a  Városligetbe kilátogatók egy általános egészségfelmérésen vehettek részt. Volt ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint nyaki doppler vizsgálat is. A rendezvény során mindenki kezébe vehette a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérő kisfüzetét.  Az eredmények fényében a szakemberek tanácsadással segítették az érdeklődőket.  

    Szűrések - Elkeserítő adatok

    A szűrések értékelése elkeserítő képet mutatott.  Előzetes elemzés  során kiderült, hogy a szűréseken  részvevők több, mint 20  százalékánál mértek  magas vérnyomást,  amelynek eredménye meghaladta a 140/90 célértéket, volt olyan látogató is, akinél  a mutató 210/118 Hgmm-nél állt meg, ugyanakkor 30 százalékuknál mértek magas koleszterinszintet, a cukorérték mintegy 25 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél .

      Stroke - Nem csak az idősek betegsége!


    Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az agyi érkatasztrófa egyre kevésbé az időskorúak betegsége. Különösen aggasztó a helyzet Magyarországon, ahol az 55 év alattiak stroke-rizikója a nyugat-európai átlag 4-6-szorosa, vagyis a fiatalabb, aktív népesség érintettsége is viszonylag nagy - mutatott rá a főorvos, hozzátéve: a szakembereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy felhívják a társadalom figyelmét a veszélyekre, hátha a potenciális betegek elgondolkodnak, és idejekorán orvoshoz fordulnak. Amennyiben pedig megtörtént a baj, a tünetek ismeretében a hozzátartozók azonnal segítséget kérnek.
    >>Stroke - Nem csak az idősek betegsége!

    A  centrális vérnyomásmérésnél  szintén 30 százaléknál tapasztaltak eltérést. Minden második ember túlsúlyosnak bizonyult.  Volt, aki megijedt és ígéretet tett arra, hogy hétfőn felkeresi háziorvosát. A helyszínen véradásra is volt lehetőség, az idén is sokan „adták vérüket”.

    A rendezvényen a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion is besegített és kiegészítette a vizsgálatokat.

    Az idén áprilistól induló, 10 évet felölelő program az egész társadalom egészségi állapotának javításáért tesz erőfeszítéseket, a legkorszerűbb eszközöket felhasználva.

    Közben a nagyszínpadon István Dániel az RTL műsorvezetője beszélgetett a neurológusokkal a stroke fogalmáról, a betegség tüneteiről, a rizikófaktorok jelentőségéről és karbantartásáról.

    Azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy mit jelent a stroke-s beteg gondozása, mit lehet tenni a rehabilitációja érdekében.

     

     A stroke felismerése

    1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
    2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
    3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
    4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
    Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. >>Bővebben a stroke tüneteiről

    Az időablak - MIért fontos az időtényező stroke esetén?

    Szó esett továbbá az időablak fontosságáról, hiszen szélütésen kívül szinte nincs olyan betegség, ahol annyira fontos lenne az időtényező, mint itt.  A Stroke Társaság az Országos Mentőszolgálattal közösen igyekezett tudatosítani, hogy a stroke ellátásában minden perc számít, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen az agyi-érrendszeri esemény bekövetkezése után minden egyes órában közel 700 km-nyi idegpálya, valamint 2 millió idegsejt pusztul el. Az agyban található erek és sejtek vissza nem fordítható károsodása pedig súlyos következményekkel járhat a beteg további élete szempontjából. Ha bárki a stroke tüneteket tapasztalja, azonnal hívja a 104-es telefonszámot.

    A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik játékos formában sajátíthatták el az egészséges életmód alapismereteit, ugyanakkor számos meglepetés várt rájuk. A rendezvény egyik színfoltja a Stroke Napja helyszínére beguruló szirénázó tűzoltóautó volt, amelyben Dobson Tibor tűzoltóparancsnok ült. Ő volt az, aki útjára indította a gyalogolni vágyókat. Több százan éltek a lehetőséggel és indultak el ezzel is fel híva a figyelmet a mozgás fontosságára.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A délelőtt 10 órától délután 17 óráig tartó eseményen szórakoztató programok is várták az egészségükkel törődőket, akik izgalmas nyereményjátékokon vehettek részt.

    A rendezvény igazi családi esemény volt, hiszen a szervezők a felnőttek mellett a gyerekekre is gondoltak: ők játékos formában ismerkedhettek meg az egészséges életmód fortélyaival. A közönség találkozhatott a Csillag születik sztárjaival. A Városligetbe kilátogatók egyúttal az ugyanezen a napon megrendezésre kerülő Tűzoltó Napon is részt vehetnek.

    Ki is használták ezt a kettős lehetőséget, hiszen nagyon sokan ingáztak a két rendezvény között. A Stroke Napját Somló Tamás koncertje zárta.

    (diamondagency.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.