Stroke és terhesség

MTI
megjelent:

A szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényező.

Azoknál a nőknél, akik egynél többször esnek át gyerekszülésen, emelkedik az agyvérzés kockázata - állapították meg koreai kutatók. Mint a szöuli egyetemi kórház munkatársai a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számában közölték, az agyban történt vérzés miatti stroke kockázata minden egyes újabb szüléssel 27 százalékkal növekedett.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?

Korábbi vizsgálatok szerint a terhesség és a szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényező. A kutatók tanulmányukban 459 szélütésen átesett nő adatait hasonlították össze 918 olyan nő adataival, akinek nem volt stroke-ja. Az első csoportban 38 nőnek legfeljebb egy gyereke volt, 143 nő kétszer szült, 107 háromszor, 171 pedig négyszer vagy annál többször.

Miután minden egyéb kockázati tényezőt is számításba vettek, arra a megállapításra jutottak, hogy minden újabb szülés 27 százalékkal növeli a szélütés kockázatát.

A négyszer vagy annál többször szült nőknél mintegy háromszor nagyobb volt a szélütés kockázata, mint az egyszer vagy egyszer sem szült nőknél. A szakemberek feltételezik, hogy a szülés valamiképp hozzájárul az erek keményedéséhez, illetve gyengüléséhez.

A stroke rizikófaktorairól
  • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
  • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
  • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
  • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
  • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
  • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.