• Stroke - Hétvégén magasabb a halál kockázata?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Még 2008-ban egy nemzetközi stroke konferencián hangzott el, hogy a betegségben való elhalálozás kockázata sokkal nagyobb a hétvégén, illetve éjszaka, mint hétköznapokon.

    Egy új neurológiai tanulmány szerint azonban nincs különbség a halálozási arányokban a hétvégi illetve hétköznap történő megbetegedéseket illetően. Sőt, azt figyelték meg, hogy azok a betegek, akik hétvégén érkeznek a kórházba, nagyobb gyakorisággal kapnak tPA-t. Ez egy szöveti plazminogén aktivátor, mely feloldja a vérrögöt, ami elzárja a keringést.

    Hirdetések

     

     A stroke rizikófaktorairól

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. Ön hajlamos stroke-ra?>>

    A  tanulmány szerzői azzal magyarázzák a  hétvégén történő gyakoribb tPA használatát, hogy hétköznapokon az orvosok elfoglaltabbak, a gépek és felszerelések is teljesen ki vannak használva, míg hétvégén kisebb ezek kihasználtsága.

    Ezen kívül hétvégén a betegek általában sokkal gyorsabban beérnek a kórházba, mivel a forgalom is kisebb, másrészt mivel nincsenek a munkájukkal elfoglalva, hamarabb észreveszik a figyelmeztető tüneteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha a beteg időben érkezik, az orvosnak sem kell azon gondolkodnia, kockáztassa-e a tPA használatát, melynek 3 - 4.5 órás ablakperiódus az ajánlott ideje.

    A vizsgálat eredményéről bővebben a februárban San Antonio-ban megrendezésre kerülő nemzetközi stroke konferencián lehet majd hallani.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: getbetterhealth.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    A stroke ritka okai

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások