• Stroke után az immunrendszer is kárt okoz

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azonosították japán kutatók immunsejtek egy csoportját, amelyek elárasztják az agyat szélütés után, ezzel gyulladást és további idegrendszeri károsodást okoznak.

    A Nature Medicine szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmányban számolnak be a tokiói Keio Egyetem kutatói kísérletükről, amelyben az immunsejteket nem termelő, génmódosított egerek sokkal kisebb agykárosodást szenvedtek el szélütés után, mint a normál egerek.

    Hirdetések

     Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?


    A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor>> 
    Josimura Akihiko, a kutatás vezetője szerint bár a szélütés okozta közvetlen, gyorsan lezajló károsodást nem tudják megelőzni, legalább az immunsejtek által okozott másodlagos kárt el lehetne kerülni.

    Szélütés után a sérülés helyére érkeznek az immunrendszer sejtjei, köztük a makrofágok és a T-sejtek, amelyek gyulladást okoznak, ezáltal növelik a károsodást.

    Elsőként az interleukin-23 (IL-23) nevű immunsejtek érkeznek meg az agyba, melyek önmagukban nem ártanak, ám aktiválják a makrofágokat és a T-sejteket.

      A stroke rizikófaktorairól


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
    Ön hajlamos stroke-ra?>>

    Ha sikerülne megakadályozni, hogy az IL-23 jelezzen a többi immunsejtnek, megvédhetnék az agyat a további sérüléstől szélütés után.

    "Tanulmányunk fontosságát az adja, hogy terápiás célpontot kínál. A szélütést követő egy napon belül el kell kezdenünk a páciensek kezelését" - magyarázta Josimura, aki hozzátette, hogy az interleukin-23 elleni kísérleti antitest jelenleg már a klinikai próbák 2-es fázisában van.

    "Olyan gyulladásos kórképeknél használható majd, mint a krónikus vastagbélgyulladás. Ha ez a szer megkapja az engedélyt, kipróbálhatjuk szélütéses pácienseken is" - mondta Josimura.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

    Heti háromszor fél óra testmozgás az ideális

    Statisztikai adatok szerint a leghosszabb életet a heti fél óra laza testmozgással lehet elérni. Ez számít optimálisnak a szervezet számára. Hosszú távon a megfelelő mértékű testmozgás immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások