A nyaki erek Doppler-ultrahangvizsgálata (carotis-Doppler)

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Laki András, radiológus frissítve:

A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. A Doppler-vizsgálat abban különbözik a hagyományos UH-tól (ultrahangtól), hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

A vizsgálat során a hanyatt fekvő beteg nagy nyaki ereit, az úgynevezett arteria carotisokat, továbbá a nyaki csigolyák mentén futó ereket, az arteria vertebralisokat vizsgálja az orvos. Mivel ezen ereken keresztül áramlik a vér az agyba, egy esetleges szűkület felismerése és időben elkezdett kezelése súlyos következményektől, pl. egy későbbi stroke-tól mentheti meg a beteget. A vizsgálatot gyakran egészítik ki a kulcscsont alatti artériák (arteria subclaviák) áramlásának mérésével is. Utóbbiak ugyan a felső végtagokat látják el vérrel, de az említett arteria vertebralisok belőlük erednek, így fontos kapcsolatuk van az agyi vérkeringéssel is, és ez egyes esetekben különös jelentőséggel bír.

Hogyan történik a nyaki erek Doppler-vizsgálata?

A vizsgálat során, a hasi UH-hoz hasonlóan, zselés anyaggal kenik be a beteg nyakát az erek lefutásának megfelelően.

Az erek fölött mozgatott vizsgálófej, az úgynevezett transducer, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki, melyek az erekben áramló véralkotóelemekről visszaverődnek.

A visszaverődött hanghullámokat egy számítógép elektromos jellé alakítja és egy monitoron képként megjeleníti.

A Doppler-vizsgálat egy másik fajtája a color-Doppler, mely kék és piros színek segítségével teszi még szemléletesebbé az eredményt.

A fő nyaki artériák (carotisok) Doppler-vizsgálata
A fő nyaki artériák (carotisok) Doppler-vizsgálata

A fő nyaki artériák (carotisok) Doppler-vizsgálata során az áramlás jele színkódolt formában, ebben az esetben piros színnel tölti ki az eret. A felvétel alsó részében az áramlás sebesség-görbéjét (spektrumát) látjuk, aminek segítségével az áramlás minősége és sebességének változásai, így egy szűkület mértéke is megítélhető.

A monitoron látott kép alapján az orvos számára egyértelműen láthatóvá válik a vizsgált erek esetleges szűkülete, az áramló vér sebessége és iránya. Így az eredmény alapján egy esetleges stroke rizikója megbecsülhető, és eldönthető, hogy igényel-e a beteg gyógyszeres vagy egyéb jellegű terápiát (pl. stent beültetését, vagy műtétet, aminek segítségével a szűkült érszakasz eredeti átmérője visszaállítható).

A vizsgálat nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, a betegtől nem igényel semmilyen komolyabb előkészületet, és nem fájdalmas. Az eredményre sem kell várni, minden esetleges elváltozásról azonnal tájékozódhat a vizsgálatot végző szakembertől.

Mikor végeznek nyaki Doppler-vizsgálatot?

Nyaki Doppler- vagy color-Doppler-vizsgálatot az utóbbi időben már a részletesebb szűrővizsgálatok részeként is végeznek, de van néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor orvosa biztosan javasolni fogja egy ilyen vizsgálat elvégzését.

Minden stroke-on, illetve úgynevezett TIA-n (átmeneti agyi keringési zavar) átesett beteg esetében kötelezően elvégzendő vizsgálat. Sokat segít továbbá az olyan esetekben, amikor a beteg egyensúlyzavarra vagy tartós szédülésre panaszkodik. Nagyon gyakran ugyanis ezeket a tüneteket is a nyaki erek szűkülete és ennek következtében a nem megfelelő agyi vérellátás okozza.

Azok a betegek is rendszeresen részt vesznek ilyen vizsgálaton, akik már átestek egy nyaki érműtéten vagy értágító beavatkozáson, és az orvos ily módon bizonyosodik meg a beavatkozás sikerességéről, eredményének tartósságáról.

Tovább Általánosságban a Doppler-ultrahangos érvizsgálatokról ide kattintva olvashat

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Aktulizálta: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.