• A nyaki erek Doppler-vizsgálata

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a "sima" UH-tól, hogy nem csak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

    A vizsgálat során a hanyatfekvő beteg nagy nyaki ereit, az ún. arteria carotisokat vizsgálja az orvos. Mivel ezen ereken keresztül áramlik a vér az agyba, egy esetleges szűkület felismerése és időben elkezdett kezelése súlyos következményektől, pl. egy későbbi stroke-tól mentheti meg a beteget.

    Hirdetések

    Hogyan történik a Doppler vizsgálat?

    A vizsgálat során, a hasi UH-hoz hasonlóan, zselés anyaggal kenik be a beteg nyakát az erek lefutásának megfelelően.

      Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?


    A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor>>

    Az erek fölött mozgatott vizsgálófej, az ún. transducer, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki, melyek az erekben áramló véralkotó elemekről visszaverődnek.

    A visszaverődött hanghullámokat egy számítógép elektromos jellé alakítja és egy monitoron képként megjeleníti.

    A Doppler vizsgálat egy másik fajtája a color-Doppler, mely kék és piros színek segítségével teszi még szemléletesebbé az eredményt.

    A monitoron látott kép alapján az orvos számára egyértelműen láthatóvá válik a vizsgált erek esetleges szűkülete, az áramló vér sebessége és iránya. Így az eredmény alapján kalkulálható egy esetleges stroke rizikójának mértéke, eldönthető, igényel-e a beteg gyógyszeres vagy egyéb jellegű terápiát (pl. stent beültetését, aminek segítségével a szűkült érszakasz eredeti átmérője visszaállítható)

    Mikor végeznek Doppler vizsgálatot?

     A stroke rizikófaktorairól


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
    Ön hajlamos stroke-ra?>>

    Nyaki Doppler- vagy color Doppler vizsgálatot az utóbbi időben már a komolyabb szűrések részeként is végeznek, de van néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor orvosa biztosan javasolni fogja egy ilyen vizsgálat elvégzését.

    Minden stroke-on illetve ún. TIA-n (átmeneti agyi keringési zavar) átesett beteg esetében kötelezően elvégzendő vizsgálat. Sokat segít továbbá az olyan esetekben, amikor a beteg egyensúlyzavarra vagy tartós szédülésre panaszkodik.

    Nagyon gyakran ugyanis ezeket a tüneteket is a nyaki erek szűkülete és ennek következtében a nem megfelelő agyi vérellátás okozza.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    De azon betegek is rendszeresen résztvesznek ilyen vizsgálaton, akik már átestek egy nyaki érműtéten, és az orvos ily módon bizonyosodik meg a beavatkozás sikerességéről.

    A vizsgálat nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, a betegtől nem igényel semmilyen komolyabb előkészületet és nem fájdalmas. Az eredményre sem kell várni, minden esetleges elváltozásról azonnal tájékozódhat orvosától.

    (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    A jó hallás öröme az egész családnak ajándék

    Hallássérültként is élvezheti az ünnep meghitt hangjait! (x)

    Náthából arcüreggyulladás

    Ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk a náthát, akkor számíthatunk a szövődményekre.

    Csináljunk sportot a bevásárlásból

    Mozogni bárhol, bármikor lehet, akár bevásárlás közben is. Hogyan? Katus Attila ad néhány tanácsot.

    Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

    A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mi az, amire oda kell figyelni?

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Gyuri
    2015-04-05 17:04
    Miután nekem már végeztek ilyen vizsgálatot , annyiban pontosítanám , hogy a vér áramlása a vizsgálat során hallható is ! Az lehet, hogy elszámolási okokból jó magyar szokás szerint a vizsgálatra 15-20 percet írnak, a valóságban azonban a lelet megírásával együtt kb 5 azaz öt percig tart!!!