• Stroke - a túlélés esélyei és a maradandó károsodás megelőzése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legújabb terápiáknak köszönhetően egyre többen élik túl a korábban nagy arányban halált okozó gutaütést. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg minél hamarabb megkapja ezt a terápiát, hiszen egy agyi érkatasztrófa esetén óránként 700 kilométer idegrost pusztul el.

    A Magyar Stoke Társaság "Stroke - Ne késlekedj!" szlogennel országos kampányt indít szerdától annak érdekében, hogy a lakosság minél több információt kapjon erről a Magyarországon még mindig egyik vezető haláloknak számító betegségről, megelőzésének lehetőségeiről, az azonnali terápia fontosságától.

    Hirdetések

    Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több betegséget élnek túl az emberek, egyre tovább élnek, viszont emiatt nő a főleg időskorban jelentkező agyvérzés illetve agyi infarktus esélye. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság (MST) elnöke a keddi kampánynyitó tájékoztatón elmondta: Magyarországon évente 50 ezer új agyvérzéses beteget regisztrálnak és közülük 18 ezren halnak meg.

    Ez jelenleg a 3. leggyakoribb halálok és ez okozza a legtöbb rokkantságot. Az agyvérzéses betegek zöme 65 év feletti, de 20 százaléka 60 év alatti, ráadásul egyre több a fiatal, tizen-huszonéves is - tette hozzá.

    A magyar adatok arányaiban kétszerese a nyugat-európainak, ami amiatt is lehet, hogy a mostani, stroke szempontjából legveszélyeztetettebb 65 évesek, illetve az ennél is idősebbek fiatalon még nagyon egészségtelen életet éltek - mondta az elnök, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy épp ezért nagyon fontos a megelőzés.

    Stroke - a „szívbetegségek” testvére

    Hozzátette: a stroke a szívbetegségek "testvére": sokkal gyakrabban alakul ki azoknál, akiknek magas a vérnyomása, dohányzik, elhízott, esetleg cukorbeteg, illetve volt már szívinfarktusa. Tehát hasonlóan ezen betegségek prevenciójához: életmódváltással, a káros szenvedélyek kerülésével, rendszeres mozgással az agyvérzés is megelőzhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A társaság elnöke azt is elmondta: ha valaki mégsem tudja elkerülni a szélütést, a legfontosabb az, hogy felismerje a tüneteket és azonnal mentőt hívjon. tehát például hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtag bénulás vagy zsibbadás esetén nem szabad várni a háziorvos diagnózisára, rögtön tárcsázni kell a 104-es számon az Országos Mentőszolgálatot.

    A mentősök ugyanis tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nem csak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást is.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A stroke ritka okai

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Stroke - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.