• A tea csökkenti a stroke kialakulásának esélyét

        Szerző:
        WEBBeteg

        Napi három csésze zöld vagy fekete tea fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét, és minél többet fogyaszt belőlük, annál védettebb a betegséggel szemben – állítják a Los Angelesi California Egyetem (UCLA) kutatói.

        A kutatók kilenc olyan tanulmányt vetettek össze, melyek mintegy 4378 stroke-os megbetegedést összesítettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik legalább napi három csésze teát fogyasztottak, azoknál 21 százalékkal csökkent a stroke-os megbetegedés esélye, függetlenül attól, hogy fekete vagy zöldteáról van szó.

        Hirdetések

        Ráadásul a kapott eredmények szerint a teafogyasztás mennyiségének növekedésével arányosan csökken a megbetegedés előfordulása. Három csészétől 21 százalékkal csökken a stroke esélye, további három csészétől újabb 21 százalékkal – állítja Lenore Arab, a kutatás vezetője. Hangsúlyozza viszont, hogy a gyógyteáknál nem tapasztaltak ilyen jellegű hatást.

        „Csak nagyon kevés módszer ismeretes a stroke kockázatának csökkentésére, a betegségre alkalmazott gyógyszeres kezelés pedig csak a stroke által okozott sérülés kezelésére szolgál, s nem is mindig hatásos. Ezért is fontos ez az új felfedezés, hiszen teljesen természetes, non-toxikus megelőzése lehet a sérülésnek” – mondta a kutató.

        Teanin vagy antioxidánsok?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Noha senki nem tudja biztosan, a tea mely összetevője okozza ezt a pozitív hatást, a kutatók úgy vélik vagy az epigallocatechin gallate antioxidáns (EGCG), vagy pedig a theanin nevű aminosav lehet a felelős. Az antioxidánsokról különben is azt tartják, hogy segítenek megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a theaninról pedig tudjuk, hogy szinte 100 százalékban felszívódik. Leginább a glutamát molekulához hasonlít, a stroke pedig a glutamát kibocsátással van kapcsolatban.

        Lehetséges, hogy a teanin és a glutamát versenyeznek az agyban lévő glutamát receptorért.

        Noha még további kutatások szükségesek a tanulmányban kapott eredmények megerősítéséhez, az már biztosnak látszik, hogy napi három csésze fekete- vagy zöldtea fogyasztásával valóban csökken a stroke kialakulási esélye.

        A kutatás eredményéről egy San Diegoban tartott Stroke Konferencián számoltak be.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; Newswise
        Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

        A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

        A tea hatásai az orvos szemével

        A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

        Hogyan hatnak az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

        A zöld tea egészségügyi előnyei

        A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat. A nyugati fogyasztók körében folyamatosan nő az igény a különleges, jó minőségű teák iránt, és a tudományos kutatások hatására a minimálisan feldolgozott zöld tea is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül.

        Kávé és tea - Hogyan segítenek megelőzni a cukorbetegséget?

        A kutatók számításai szerint minden, naponta elfogyasztott kávé vagy tea átlag hét százalékkal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, és azoknak volt a legjobb esélye, akik naponta négyszer kávéztak.

        Cukorbetegség ellen: Tea és kávé

        Azoknál az embereknél, akik naponta három-négy kávét vagy teát fogyasztottak, 25 százalékkal kisebb volt a kettes típusú, felnőttkorinak is nevezett cukorbetegség megjelenésének valószínűsége, mint azoknál, akik egyáltalán nem vagy csak keveset teáztak, kávéztak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetések
      • Szavazás

        Korábbi szavazások