• A korai menopauza megduplázza a stroke esélyét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azoknál a nőknél, akik 42 éves koruk előtt befejezik a menstruálást, kétszer gyakoribb a stroke előfordulási esélye – állítja egy széles körben elvégzett tanulmány.

    A tanulmány másik fontos eredménye, hogy azok a nők, akiket 54 éves koruk után ér a menopauza, 70 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek stroke-os betegek, mint azok, akik sokkal korábban lesznek klimaxosak – állítja Linda Lisabeth, a Michigani Egyetem orvosa.

    A kutatás eredménye szerint, a nőknél minden huszadik stroke-os eset, a korai menopauzával van összefüggésben.

    A kutatásban csak olyan nőket vizsgáltak, akik természetes módon érték el a menopauzát, nem pedig sebészi beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés eredményeképpen. Eredményeiket a Nemzetközi Stroke Konferencián ismertették, illetve az internetes Stroke magazinban is megjelent.

    Hirdetések

    Az ösztrogén a hibás?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatáshoz 1430 nőt követtek figyelemmel, akik közül 60 éves kora előtt senkinek nem volt stroke-ja. A megfigyelés mintegy 22 évig tartott, és 234 nő lett stroke-os beteg.

    Miután figyelembe vettek minden olyan rizikófaktort, mint a dohányzás, diabétesz, illetve magas vérnyomás, azt tapasztalták, hogy a 42 év alatti menopauza is komoly kockázati tényezőt jelent.

    A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy az ösztrogénszint csökkenése növeli a stroke kockázatát.

    A tanulmány kritikusai azonban felhívják a figyelmet arra, hogy azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló tablettákat kaptak, megnövekedett a szívbetegségek előfordulási aránya.

    Mit tehetnek akik korán klimaxolnak?

    A rendszeres orvosi ellenőrzés, segíthet a betegségek kialakulási kockázatát csökkenteni, illetve korai felismerésük javítja a gyógyulási esélyeket. A fenti tanulmányban említett adatok szerint, a nők 3-10 százalékánál fordul elő 45 éves kor előtt menopauza, az ő esetükben kiemelt fontossága van az egészséges életmódnak és a rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    Menopauza - Lelki változásokra is készülni kell

    A változókor kezdetén nem csak testi tünetek és változások jelentkeznek, mint amilyenek a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát lelki változások is jellemzik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.