Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

A vizsgálatot vezető orvos elmondta, hogy az időjárással kapcsolatos egészségi problémák különösen az időseket veszélyeztetik. Azt tanácsolják, hogy az idősebb korosztály tagjai magasabb légszennyezettség esetén minél kevesebb időt töltsenek a forgalmas helyeken, különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

Már korábban bizonyítást nyert, hogy a levegőben keringő finom és ultrafinom részecskék száma szoros összefüggést mutat a kardiovaszkuláris megbetegedések számával és az ezekből, eredő halálozással. A stroke esetében sikerült bebizonyítani, hogy ha magas a 10 mikrométer átmérő alatti szennyező partikulumok (részecskék) koncentrációja a levegőben, akkor a stroke-os halálozások száma emelkedik.

Toxikológiai és járványtani vizsgálatokból már korábban kiderült, hogy az ultrafinom, 0,1 mikrométer alatti szennyező részecskék (főleg az égéstermékek), különösen veszélyesek. A mostani tanulmányban először különböző méretű részecskék koncentrációja, az időjárás és a stroke gyakorisága közötti kapcsolatot is vizsgálták.

A meleg idő kedvezőtlen

Összehasonlították a hideg (októbertől áprilisig) és meleg időjárás (májustól szeptemberig) esetén kapott adatokat, és arra az összefüggésre figyeltek fel, hogy a finom részecskék mennyisége és az idősek között (65 éves vagy attól idősebbek) előforduló stroke-os halálesetek között pozitív korreláció van a meleg időszakban. A finom részecske-koncentráció 6 mikrogramm/m3-rel történő emelkedése 7,4 százalékkal emelte a stroke kiváltotta halálozások számát.

Szintén volt kapcsolat az előző napi ultrafinom részecskék koncentrációja, a szén-monoxid koncentráció valamint a stroke-os halálesetek között, de az kevésbé volt ilyen jelentős. A nagyobb méretű partikulumok esetében nem találtak ilyen összefüggéseket.

A hideg időszakban semmilyen légszennyező részecskék esetében sem sikerült hasonló összefüggéseket igazolni. Ezeknek a tényeknek látszólag ellentmond az, hogy az egyes légszennyezettségi koncentráció értékek télen magasabbak, mint a nyári időszakban, de a kutatók azzal magyarázzák a talált összefüggéseket, hogy nyáron a fokozott ventilláció és a szabadban eltöltött több idő miatt több szennyező anyag kerül a szervezetbe.

A fenti adatok ismételten rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos lenne odafigyelni környezetünkre, különösen az égéstermék-kibocsátásra, hisz ezt az egyes ember szintjén is befolyásolni lehet.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.