A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

DRportal
frissítve:

Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszas munkaórák kapcsolatban állnak a leggyakoribb szívritmuszavarok, a pitvarfibrilláció (PF) kockázatnövekedésével.” - mondta a tanulmányt vezető Mika Kivimaki, a University College London epidemiológus professzora.

„Mivel a PF a stroke ismert kockázati tényezője, ez lehet az egyik mechanizmus, amely magyarázatot ad a stroke túl hosszú munkaidőben dolgozók körében korábban megfigyelt kockázatnövekedésére.” - mondta Kivimaki az eredményekről a júliusban beszámoló European Heart Journal szakfolyóiratban megjelent sajtóközleményben. Dr. Apoor Patel, a Northwell Health's Bass Szívkórház kardiológusa szerint bár ok-okozati összefüggés bizonyítása híján az eredmények értelmezése óvatosságot követel, újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az életmód szerepet játszhat a PF kialakulásában.

A hosszú heti munkaidő növeli a kockázatot

A vizsgálat kutatói közel 85 000 ember kimeneteleit követték nyomon az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban és Finnországban. Megállapították, hogy a heti 55 vagy ennél több órát dolgozóknál 10 év során körülbelül 40%-al nagyobb volt a PF kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik heti 35-40 órát dolgoztak. A vizsgálatban szereplő 1000 emberenként 5,2 extra PF eset jutott azokra, akik a 10 éves követés során hosszú heti munkaidőben dolgoztak.

Kivimaki megjegyezte, hogy a PF köztudottan hozzájárul a stroke kialakulásához, de más adverz egészségügyi kimenetelekhez is, többek közt szívelégtelenséghez és a stroke-asszociált demenciához is.

Patel úgy véli, hogy a túl sokat dolgozó embereknek maguknak is lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy mérsékeljék a kockázatot.

Amellett, hogy odafigyelnek a testsúlyukra, a vérnyomásukra és abbahagyják a dohányzást, a stressz enyhítésére is törekedniük kell, nem csupán a PF megelőzése érdekében, hanem, hogy összességében egészséges életmódot folytassanak – mondta Patel. Az eredmények áttekintésekor a New York-i Lenox Hill Hospital cardialis elektrofiziológiai osztályának klinikai képzését irányító Dr. Kabir Bhasin a tanulmány pozitívumaként említette meg, hogy az elemzés készítői törekedtek az egyéb tényezők szerinti korrekcióra, mielőtt levonták volna a munkaidővel és a PF-val kapcsolatos következetéseiket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmány nem bizonyította azt, hogy önmagában a kemény munka szabálytalan szívritmust okozna. „Az ok-okozati összefüggés bizonyításához további, elsősorban randomizált kontrollált vizsgálatokra van szükség.” – tette hozzá.

DRportal Forrás: DRportal
medlineplus.gov
European Heart Journal, news release, July 14, 2017

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.