• Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

        WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
        Szerző:
        WEBBeteg

        Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

        Ha a beteg túlélte a stroke-ot, akkor életmódja megváltoztatásával kaphat még egy esélyt a minőségi életre. Ennek az alapvető eleme az étrend, amelynek változatosnak kell lennie. Kerülni kell a szélsőséges diétákat, mert ezek hosszú távon nem eredményesek.

        Hirdetések

        Hogyan étkezzen a stroke-on átesett beteg?

        A stroke után (de természetesen előtte is) a mediterrán étrendre történő áttérés javasolt. A mediterrán étrend bizonyítottan csökkenti a koleszterinértéket, és számos egyéb pozitív hatással bír a szervezetre, élettartamra és a szellemi frissességre. Emellett előnye még, hogy a rehabilitáció során javítja a koncentrációt, a memóriát és a beszédkészséget.

        Alapja a nagyobb mennyiségű hal, zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a szénhidrátok (pl. cukor, édességek, péksütemények) jelentős visszaszorítása. A zöldség- és gyümölcs naponta többször, kis adagban fogyasztva szintén az étrend fontos része. A gabonaféléket és gabonapelyheket csakis teljes kiőrlésű gabonából engedélyezett fogyasztani.

        Mediterrán étrend
        A mediterrán étrendet követők hetente legalább kétszer fogyasztanak halat, emellett pedig a húsok (főleg a vörös húsok) fogyasztását csökkentik. A diétában túlnyomóan növényi eredetű étel szerepel, és nagyon kevés állati eredetű.

        Olvasson tovább! Hogyan előzze meg a stroke-ot?

        A társbetegségek miatti étrendet is tartani kell!

        Mivel általában a stroke a hipertónia (magas vérnyomás) vagy diabetes (cukorbetegség), valamint érszűkület talaján alakul ki, így ezen betegségek esetében előírt diéta betartása természetesen életbevágóan fontos stroke után is, hogy az első éven belül nagy eséllyel jelentkező ismételt agyvérzést megelőzzük.

        Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A magas vérnyomás és cukorbetegség mellett nagyon fontos a megfelelő koleszterinértékek megtartása, mert a koleszterin lerakódása idézi elő az érszűkületet. Ebben is elsődleges tényező a diéta. A megfelelő koleszterinérték minden betegnél egyénre szabott - függ attól, hogy mennyire magas egy érkatasztrófa (stroke, szívinfarktus) bekövetkezésének esélye. Az úgynevezett nagy vasculáris kockázattal élő egyén (és minden stroke-on átesett beteg) esetében a 3,5 mmol/l összkoleszterin-érték a terápia célja, nagy kockázat esetében 4,5 mmol/l.  

        Olvasson tovább! Stroke - A leggyakoribb kérdések

        Speciális hozzáállást igényel az olyan stroke-on átesett beteg diétája, aki ágyban fekvő, járásképtelen maradt. Itt igen magas a felfekvés kialakulásának esélye, ráadásul ezek a betegek általában étvágytalanok és nyelészavarral is küzdenek. Ilyenkor a legfontosabb a magas fehérjetartalmú rostban dús diéta alkalmazása, mert csak így védhető ki a felfekvés kialakulása. A székrekedésre való megnövekedett hajlam miatt a rostban gazdag táplálékot a betegnek turmixolva adjuk, hogy a nyelését elősegítsük, emellett nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Sarcoidosis

        Dr. Lajtos Melinda

        A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

        Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        A magas vérnyomás agyi szövődményei

        Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

        Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

        Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

        Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

        Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran látjuk ezt az állapotot agyvérzést követően, de agydaganat vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori.

        Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

        Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.